Home STIRI SI NOUTATI Economie 10.000 de euro, pentru debutantii in afaceri, de orice vârsta

10.000 de euro, pentru debutantii in afaceri, de orice vârsta

4 min read
0
28

Din aceasta saptamâna, bacauanii de orice vârsta, debutanti în afaceri, pot accesa credite nerambursabile de pâna la 10.000 euro. Facilitatea este prevazuta in Legea nr. 97/2014 privind modificarea si completarea OUG nr. 6/2011.
Pâna acum, doar bacauanii de pâna la 35 de ani beneficiau de cei 10.000 de euro prin Programul pentru stimularea înfiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre întreprinzatorii tineri, lansat, în urma cu 3 ani. Insa, noul normativ inlatura tocmai limita de vârsta, stabilind ca toti cei care vor sa înceapa o afacere pot aplica pentru un credit nerambursabil de pâna la 10.000 euro, indiferent de vârsta.
Prin urmare, de acum, oricine poate depune proiecte pentru a primi un credit nerambursabil de pâna la 10.000 de euro din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, diferenta fiind asigurata din alte surse (banci sau proprii).
„In acest program de sustinere a antreprenorilor aflati la prima lor afacere, sunt patru forme in care pot fi sprijiniti cei interesati sa inceapa un bisnis: gratuitate la infiintarea unei firme debutant, scutirea la CAS pentru cel mult patru angajati, credite nerambursabile de 10.000 de euro, in baza unui plan de afaceri si, pentru cei care nu au bani de a participa la cofinantare, garantii la imprumuturi CEC prin Fondul National de Garantare al Creditelor pentru IMM-uri”.
Vasile Avadanei, consilier programe la Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Bacau
Din pacate, bugetul alocat pentru acest an a fost epuizat deja. In plus, din datele provizorii, rezulta ca planurile de afaceri depuse de cei aproape 200 de bacauani aplicanti, nici unul nu a trecut de evaluarea specialistilor OTIMMC Iasi. Ramâne insa varianta sesiunii din anul 2015, al carui buget inca nu a fost stabilit.
Cert este ca alocatiile financiare nerambursabile de maximum 10.000 de euro se vor acorda în lei, în limita plafonului aprobat de Ministerul Economiei. Fondul National de Garantare al Creditelor pentru IMM acorda garantii pentru creditele contractate de „SRL-D” în vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Agentie, pâna la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei. In plus, debutantii în afaceri în cadrul programului primesc consiliere, instruire si sprijin din partea OTIMMC, în a carui raza de competenta îsi are sediul social.

10.000 de euro, pentru debutantii in afaceri, de orice vârsta

 

vezi mai multe articole
Load More By onestiul
Load More In Economie

vezi si...

Revelion 2015 la Onesti!