Home STIRI SI NOUTATI Economie EXCLUSIV ONLINE: Rafo nu-si mai plateste salariatii

EXCLUSIV ONLINE: Rafo nu-si mai plateste salariatii

5 min read
0
10

Societatea Rafo, din Onesti, nu a mai achitat, salariile si celelalte drepturi salariale cuvenite de la inceputul acestui an. De asemenea, 52 dintre salariati nu au primit decât jumatate din indemnizatia de concediu de odihna efectuat in luna ianuarie, iar 34 de salariati nu au mai vazut nimic din indemnizatiile de concediu de odihna solicitat in luna februarie.

Nu au mai fost date salariatilor nici tichetele de masa, nici tichetele cadou pentru primele doua luni din 2016. Rafo mai are ceva peste 400 de salariati, care in principal se ocupa de mentinerea in conservare a instalatiilor rafinariei. Desi rafinaria nu mai functioneaza din 2008, este pentru prima oara când nu se mai dau drepturile salariale.

Sindicatul Rafinorul a sesizat, la sfârsitul saptamânii abia incheiate, Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau asupra situatiei create.

„Pentru rezolvarea pe cale amiabila a acestei situatii – spune liderul sindicatului, Ion Marian – conducerea organizatiei noastre a avut o prima discutie cu presedintele Consiliului de administratie, discutie incheiata insa fara nici un rezultat.”

Resursele financiare aferente costurilor lunare ale rafinariei trebuie asigurate de actionarul majoritar al acesteia, compania Petrochemical Holding. Luna trecuta, sindicatul i-a facut cunoscuta situatia creata si lui Iakov Goldovskiy, presedintele companiei, si vicepresedintelui Andrey Yurkevich. In luna octombrie, sindicalistii au avut ultima intrevedere cu actionarul majoritar, când s-a promis din nou ca se cauta solutii pentru inceperea procesului de modernizare si dezvoltare a rafinariei, dar nu s-a concretizat nimic pâna acum.

Salariatii nu mai cred in astfel de planuri si promisiuni si i-au cerut lui Goldovskiy sa urgenteze alocarea resurselor pentru drepturile salariale si sa le transmita un program concret de finantare a lucrarilor de modernizare. Ei au amenintat ca altfel vor inceta lucrul si vor manifesta zilnic in fata pavilionul administrativ al Rafo.

Sindicatul s-a angajat sa informeze cu aceste lucruri si autoritatile centrale, dar si presa din tara si din strainatate. Vor fi sesizate si institutiile statului cu privire la modul in care se asigura conditiile de munca la Rafo, unde salariatii s-au multumit cu cele mai mici salarii din sectorul rafinarii. Lucratorii vor un raspuns clar de la actionarul majoritar daca Rafo mai are sau nu viitor.

Asupra acestei situatii vom reveni cu amanunte.

Iakov Goldovskiy si Ion Marian

Iakov Goldovskiy si Ion Marian

„Noi nu dorim sa stricam imaginea Rafo si a actionarului majoritar, imagine pe care am aparat-o si promovat-o permanent, renuntând partial la propriile interese in schimbul locurilor de munca, dar acum, constatând ca din cei mai buni profesionisti in prelucrarea titeiului am ajuns cersetori si, in scurt timp, fara locuri de munca, nu avem alte variante decât sa ne facem cunoscut necazul si sa ne aparam atât cât mai putem drepturile”.
Ion Marian, liderul Sindicatului Rafinorul, catre Iakov Goldovskiy

Desteptarea.ro

vezi mai multe articole
Load More By Onestiul.ro
Load More In Economie

vezi si...

ATENTIE, SE OPRESTE APA IN BULEVARDUL REPUBLICII SI STRADA PLOPULUI 1, 2

Pentru remedierea unei avarii aparuta astazi in strada Repulicii nr. 27, RAJA SA a fost ne…