Home STIRI SI NOUTATI Economie Fiscul descoperă internetul. Românii și-ar putea plăti impozitele online

Fiscul descoperă internetul. Românii și-ar putea plăti impozitele online

3 min read
0
4

Românii ar putea scăpa de cozile la Fisc, dacă Ministerul Finanţelor va duce la bun sfârşit un proiect prin care orice act către insituţie şi orice plată se vor putea trasmite pe internet, la fel ca în multe alte state ale Uniunii Europene. În Spania, de pildă, cele mai multe declaraţii sunt depuse direct din faţa calculatorului.

Fiscul ar putea emite în format electornic declaraţii, cereri şi alte documente. Măsura ar trebui să se traducă prin costuri mai mici atât pentru stat, cât şi pentru cetăţeni. De exemplu, pentru a declara la Fisc un contract de închiriere, chiriaşul şi proprietarul pierd două ore la Fisc completând declaraţii.

Proiectul de informatizare a Finanţelor vine după ce, numai anul trecut, administraţiile fiscale au tipărit peste 5,5 milioane de adeverinţe de venit.

În acest moment, cei care vor să-şi plătească dările către stat trebuie să vină la sediile ANAF. Aici trebuie să completeze de mână mai multe formulare, iar apoi să stea la coadă la ghișee pentru a le depune. E un proces care poate dura ore întregi.

Situața este diferită în alte țări ale Uniunii Europene, unde taxele și impozitele se pot plăti de acasă, din fața calculatorului.

În Spania, de exemplu, cei mai mulți oameni care trebuie să depună declarații anuale de venit nu merg la un oficiu al Fiscului. Totul se face din fața calculatorului.

Contribuabilul spaniol are la dispoziție un site al Fiscului foarte bine pus la punct: fiecare formular se găsește în format electronic, pentru orice nedumerire există operatori conectați online care răspund la întrebări, iar transferul de bani se face doar online. 

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Fiscul+descopera+internetul+Romanii+si-ar+putea+plati+impozitele

vezi mai multe articole
Load More By onestiul
Load More In Economie

vezi si...

Revelion 2015 la Onesti!