Home STIRI SI NOUTATI Politic “Generatia mea are datoria sa reconstruiasca Onestiul !”. Interviu cu Alexandru Cristea, primar interimar al municipiului Onesti

“Generatia mea are datoria sa reconstruiasca Onestiul !”. Interviu cu Alexandru Cristea, primar interimar al municipiului Onesti

15 min read
0
27
Alexandru Cristea - Primar Onesti

Alexandru Cristea este primar interimar al municipiului Onesti de doua luni si jumatate, timp in care a dat deja piept cu ceea ce reprezinta administrarea unui municipiu precum Onestiul, cu problemele si provocarile sale. Reamintim ca Alexandru Cristea a fost numit primar interimar al municipiului dupa ce Prefectura judetului a emis o decizie, contestata in instanta, de incetare a mandatului primarului ales, Laurentiu Neghina. Alexandru Cristea este economist si specialist in accesarea de fonduri europene iar la 27 de ani este cel mai tanar primar de oras si municipiu din tara.

Reporter: Domnule Alexandru Cristea, ocupati functia de primar interimar al Onestiului in urma unei decizii controversate a Prefecturii Bacau asupra primarului ales, dl Laurentiu Neghina. A fost greu, a fost simplu pentru dvs. sa acceptati sa conduceti destinele municipiului Onesti in aceasta conjunctura?

Alexandru Cristea: Faptul ca am decis sa conduc Onestiul, chiar si pentru o perioada limitata, constituie pentru mine o mare datorie si responsabillitate. Am inteles acest lucru inca din primul moment astfel ca am decis in cunostinta de cauza. Experienta castigata in cei trei ani petrecuti in Consiliul Local Onesti ma ajuta pentru ca stiam deja principalele probleme ale municipiului. Iar elanul tineretii si capacitatea manageriala dobandita in ultimii ani in mediul privat ma ajuta sa duc cu bine aceasta provocare pe care mi-am asumat-o. Chiar daca aparent este o misiune foarte dificila, primele luni petrecute in acest rol mi-au dovedit ca pot face fata cu bine si am incredere ca, atat timp cat voi conduce administratia locala a Onestiului, voi dovedi ca noua generatie poate sa duca mai departe ceea ce parintii si bunicii nostrii au construit.
Dificultatea cea mai mare vine din faptul ca, pana in 2012, Onestiul a fost condus superficial. Platforma Petrochimica a ramas cu putin peste o mie de salariati (din peste 40.000 la inceputul anilor ’90), serviciile publice au fost aproape ignorate, motiv pentru care astazi avem apa cu program si cu pretul aproape cel mai mare din tara, precum si cu un credit imens pentru un sistem de termoficare falimentar. Toate aceste probleme incep astazi sa se amplifice, iar generatia mea este nefericita mostenitoare a unui management public defectuos si in acelasi timp mostenitoarea imensei datorii de a reconstrui Onestiul.

lalele7Rep.: Mandatul de primar interimar al Onestiului este relativ scurt, pentru ca pana la alegerile locale mai sunt mai putin de zece luni. Credeti ca puteti demara proiecte de anvergura pentru comunitatea onesteana in aceasta perioada?

Alexandru Cristea: Timpul este cu adevarat scurt. In primul rand vreau sa continui si sa finalizez proiectele bune initiate de primarul Laurentiu Neghina. Apoi, binenteles ca am o lista consistenta de noi proiecte care sa aduca plus valoare comunitatii noastre. Numeroasele schimburi de experienta pe care le-am avut in tari din Europa si Asia (si este vorba de peste 20 de astfel de experiente) mi-au aratat exemple pozitive care merita sa fie imprumutate de Onesti. Cu siguranta, in acest timp ramas pana la alegeri  voi demara proiecte importante si imi doresc ca ele sa poata fi continuate si finalizate pentru ca eu  cred in ele.

Rep.: Care sunt acum, pe termen scurt, prioritatile Primariei, ale comunitatii onestene?

Alexandru Cristea: Prioritatea “zero”, in acest moment, a municipiului Onesti este acreditarea Spitalului municipal. Poate ca putina lume cunoaste aceasta problema dar si mai putini oameni isi imagineaza ca anul 2015 este un moment crucial. Daca Spitalul nu va obtine acreditarea, actul medical nu va mai beneficia de sprijin din partea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, ceea ce presupune ca Spitalul Onesti sa riste sa fie inchis sau sa se privatizeze. Asadar, la fiecare trei zile am discutii cu reprezentantii conducerii Spitalului si facem tot ceea ce trebuie si ne sta in puteri pentru atingerea acestui obiectiv, acreditarea. Mai este inca mult de munca si sper ca si colegii mei, dar si cetatenii orasului, sa inteleaga faptul ca resursele noastre financiare si materiale sunt concentrate in aceasta directie. Indeplinirea acestui obiectiv va dovedi profesionalismul conducerii municipiului nostru si a Spitalului Onesti. Ramane ca pana la finalul anului sa se decida soarta onestenilor, dar  nu numai a lor, in ceea ce priveste serviciile medicale.
In egala masura imi doresc pentru orasul nostru sa beneficieze de curatenie si apa la standarde de normalitate. Acest lucru il am in vedere zi de zi astfel ca alaturi de colegii din aparatul de specialitate pe care il conduc facem tot ceea ce ne sta in putere pentru a normaliza situatia apei si a intretinerii domeniului public. Prioritara este si atragerea de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructura si educatie si pentru crearea unui context favorabil crearii de noi locuri de munca.

Rep.: Putem vorbi de o continuitate la conducerea Primariei Onesti ?

Alexandru Cristea: Evident! Ma cunosc cu Laurentiu Neghina de foarte multi ani, avem o relatie bazata pe incredere si respect reciproc si, asa cum am mai zis, voi continua initiativele bune incepute de dumnealui. De asemenea, am incredere ca ori de cate ori voi avea nevoie de un sfat il voi avea.

Rep.: Avand experienta celor trei ani in Consiliul Local si dupa primele doua luni si jumatate in fruntea Primariei Onesti, ce credeti ca trebuie sa faca un primar de municipiu?

Alexandru Cristea: Primarul de municipiu trebuie, in primul rand, sa asigure un bun management in interiorul aparatului de specialitate, apoi sa monitorizeze atent serviciile de utilitate publica si, cel mai important, sa reprezinte interesele orasului in relatia cu guvernarea, partenerii externi si posibilii investitori.

Rep.: Va place sa lucrati in echipa sau preferati sa luati deciziile de unul singur?

Alexandru Cristea: Ambele variante sunt valabile. La deciziile importante, in primul rand ma consult cu specialistii din jurul meu, adun mai multe solutii si puncte de vedere pentru ca in final sa iau decizia cea mai buna, in functie de judecata proprie.

Rep.: Cum ii simtiti pe consilierii locali, colegii dvs. de pana mai ieri? Vor sa colaborati cu ei, s-a schimbat atitudinea lor fata de dvs?

lalele15Alexandru Cristea: Cred ca relatia cu consilierii locali este una buna intrucat reusesc sa comunic foarte bine cu colegii de partid si alianta. In acelasi timp, am incredere ca, pas cu pas, voi consolida si mai mult relatia cu Opozitia. Imi doresc acest lucru pentru ca atunci cand lucram in unitate orasul simte acest lucru. Este mult mai usor sa punem caramida peste caramida cu totii, impreuna, decat sa darame unii ce construiesc altii. Ultimele saptamani, in care am avut intalniri cu mai multi lideri de partid, imi dau speranta ca dialogul intre parti se indreapta spre calea cea dreapta si, dincolo de micile rautati, vom reusi sa colaboram asa cum ar trebui pentru interesul onestenilor.

Rep.: Care este atuul dvs. in “lupta” cu problemele Onestiului?

Alexandru Cristea: Credinta in Dumnezeu este principalul atu in viata, indiferent de planul la care ne raportam. De aici imi vin echilibrul, creativitatea si increderea. Apoi, tot  timpul pe care il am la dispozitie si il dedic  problemelor orasului, experienta acumulata in relatiile cu organizatiile europene si nationale precum si capacitatea organizatorica imi vor fi de mare folos in aceasta “lupta”.

Rep.:  Aveti sau ati avut temeri  in aceasta perioada?

Alexandru Cristea: Temerile nu ma caracterizeaza si nu isi gasesc locul in filosofia mea de viata. Din momentul in care am acceptat aceasta functie am stiut ca voi fi expus unor presiuni si prejudecati. Si asta in primul rand pentru ca nu am disponibilitate catre compromis si coruptie si pentru ca voi fi considerat prea tanar. Acestea sunt motivele pentru care eram convins ca mi se va incerca foarte mult vigilenta. Dar toate aceste lucruri nu imi pot provoca temeri.

Rep.: Ce le puteti spune onestenilor pentru a-i convinge ca varsta dvs. , sunteti cel mai tanar primar din Romania, nu este o piedica ci un avantaj?

Alexandru Cristea: Timpul va dovedi repede ca tineretea mea  nu are de-a face cu lipsa de experienta sau incompetenta, asa cum se insinueaza uneori. Sunt un om caruia nu ii place sa faca promisiuni. Tot ce imi doresc este ca, in timp, sa arat ceea ce pot iar onestenii sa concluzioneze, fiecare in parte, daca varsta mea este sau nu un avantaj.

http://monitoruldetrotus.ro/generatia-mea-are-datoria-sa-reconstruiasca-onestiul-interviu-cu-alexandru-cristea-primar-interimar-al-municipiului-onesti/

vezi mai multe articole
Load More By Onestiul.ro
Load More In Politic

vezi si...

ATENTIE, SE OPRESTE APA IN STRAZILE MARASESTI, PINULUI, BUCIUMULUI SI TROTUSULUI!

Pentru remedierea unei avarii aparuta astazi in strada Daciei nr. 2, RAJA SA va fi nevoită…