Home STIRI SI NOUTATI Social Ovidiu Budeanu este de acord sa predea catre Primarie reteaua de apa din Onesti fara bani

Ovidiu Budeanu este de acord sa predea catre Primarie reteaua de apa din Onesti fara bani

8 min read
0
16

Administratorul unic al SC Apa Canal SA Onesti, Cornel Fantana, sa intalnit cu primarul interimar al municipiului Onesti, Alexandru Cristea, caruia i-a transmis ca actionarul majoritar al firmei, Ovidiu Budeanu, este de acord sa renunte la reteaua de apa si canalizare din municipiu, precum si la statiile de tratare si epurare a apei, fara a avea pretentii financiare.

Primarul Cristea si Consiliul Local au refuzat tranzactia pe bani propusa de Budeanu

Alexandru Cristea

AlexandruCristea

Initial, Ovidiu Budeanu a anuntat ca doreste negocieri cu reprezentantii Primariei Onesti si ai Consiliului Local pentru a vinde actiunile SC Apa Canal SA Onesti catre municipalitatea onesteana. Ovidiu Budeanu a fost prezent si la ultima sedinta a Consiliului Local, unde a a afirmat ca este dispus sa renunte la infrastructura de apa si canalizare doar in schimbul unei sume de bani ce ar trebui negociata. Raspunsul primarului Alexandru Cristea a fost transant, acesta afirmand ca nu isi va pune semnatura pe o astfel de tranzactie. La randul lor, consilierii locali au sustinut, la unison, ca nu vor vota pentru cumpararea actiunilor societatii onestene pentru ca in actele contabile ale acesteia figureaza, in mod abuziv, reteua de apa si canalizare.

Infrastructura de apa este a Onestiului

Motivul invocat de conducerea Primariei Onesti si de Consiliul Local a fost faptul ca reteaua de apa si canalizare ca si statiile de epurare si tratere apartin, de drept, municipalitatii. In aceste conditii, primarul Alexandru Cristea, alaturi de viceprimarul Nicolae Gnatiuc si de presedintele Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Local, Gheorghe Ene, a anuntat public ca nu  se poate pune problema cumpararii actiunilor firmei onestene.

Apa Canal, la un pas de evacuare

Reprezentantii administratiei locale au afirmat ca achizitionarea unor bunuri ce apartin de drept municipalitatii reprezinta o incalcare flagranta a legislatiei. Totodata, ei au anuntat ca vor promova o actiune de evacuare a statiilor de epurare si tratare a apei, astfel incat acestea, impreuna cu reteaua de apa si canalizare, sa revina la proprietarul de drept, municipalitatea onesteana.

Ovidiu Budeanu a cedat

Ovidiu Budeanu

Ovidiu Budeanu

La doar cateva zile dupa acest anunt, reprezentantii SC Apa Canal l-au contactat pe primarul Alexandru Cristea si i-au transmis ca se renunta la pretentiile financiare. Acelasi lucru a fost afirmat de Cornel Fantana si intr-o conferinta de presa sustinuta imediat dupa intalnirea cu primarul Alexandru Cristea si viceprimarul Nicolae Gnatiuc. Cornel Fantana a afirmat ca  “discutia s-a pus pe salariati, pe preluarea acestora”.

AGA de la Apa Canal are ultimul cuvant

“Nu ne dorim probleme juridice in ce priveste predarea”  infrastructurii de apa si canalizare din Onesti, a mai afirmat Cornel Fantana. El a precizat ca, in luna aprilie, va avea loc AGA de la SC Apa Canal SA Onesti unde se va supune votului propunerea de predare a retelelor catre municipalitatea onesteana. Totodata, discutiile privind procedurile de predare/preluare vor continua “impreuna cu reprezentantii Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB)”, a mai afirmat Cornel Fantana.

30 de milioane de euro, miza pentru Onesti

De altfel, integrarea activitatii de distributie a apei din Onesti in sistemul ce functioneaza prin CRAB, in vederea accesarii de fonduri europene in valoare de 30 de milioane de euro pentru inlocuirea retelei de apa din municipiu, este si scopul demersului administratiei publice locale, de preluare a infrastructurii din municipiu fara pretentii financiare din partea patronului Apa Canal. Cornel Fantana spune ca si-ar dori ca macar o parte din utilaje si chiar sediul firmei sa fie achizitionate de catre CRAB, pentru continuitate. “Speram ca dupa discutiile cu reprezentantii CRAB, acestia sa spuna ca au nevoie si de bunurile societatii, sau doar de salariati, noi avem disponibilitate pentru orice varianta”, a afirmat Cornel Fantana. El a mai lasat de inteles ca odata cu finalizarea procesului de preluare a infrastructurii de catre municipalitate, SC Apa Canal va intra in insolventa si apoi in faliment.

Demersul primarului Cristea, aproape de succes

Conform administratiei publice locale onestene, infrastructura de apa si canalizare din municipiu si statiile de eupare si tratare sunt ale municipalitatii,  lucru confirmat inclusiv prin Hotarare de Guvern. Faptul ca, ani la rand, reprezentantii Apa Canal au sustinut contrariul, ajungandu-se in instanta, a facut ca investitiile cu fonduri europene pentru refacerea infrastructurii sa nu fie posibile la Onesti. La inceputul lunii februarie, primarul interimar Alexandru Cristea a initiat o serie de intalniri cu Ovidiu Budeanu, ”pentru identificarea solutiilor legale” in vederea preluarii infrastructurii de apa si canalizare si accesarea de fonduri europene. Dupa o luna si jumatate, pare ca s-a ajuns la un consens care sa se incadreze in prevederile legale si sa fie in beneficiul onestenilor in egala masura.

M.T.

vezi mai multe articole
Load More By Onestiul.ro
Load More In Social

vezi si...

ATENTIE, S-A OPRIT APA IN STRAZILE V. BABES, REPUBLICII 64-66, MARASESTI SI PAJURA

Pentru remedierea unei avarii aparuta astazi in strada V. Babes nr. 12, RAJA SA a fost nev…