Home STIRI SI NOUTATI Social S-a aprobat pachetul in Sanatate

S-a aprobat pachetul in Sanatate

6 min read
0
4

A fost aprobat, in sfârsit, pachetul de servicii medicale, de baza si minimal, dar si contractul – cadru prin care se reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Practic, prin aceasta hotarâre de guvern, se reaseaza tot ce inseamna sistemul sanitar in relatia cu pacientii, fie ei asigurati sau nu.

La baza intocmirii noului pachet de servicii medicale si de regândire a tot ce inseamna asistenta medicala a stat imbunatatirea accesului pacientilor la serviciile medicale furnizate de catre medicii de familie si medicii din ambulatoriul de specialitate, alaturi de dezvoltarea serviciilor de preventie acordate in segmentul de asistenta medicala primara. Astfel, un accent important, in premiera, este pus pe preventie prin obligativitatea ca pacientii asimptomatici pâna la 39 de ani sa efectueze o vizita obligatorie la medicul de familie, cel putin o data la trei ani, iar pentru cei dupa 40 de ani, sa se prezinte anual la medicul de familie.

Au fost introduse si consultatiile preventive de evaluare a pacientului fara semne de boala ce sunt finalizate prin completarea unei riscograme. Pentru asigurarea sustenabilitatii implementarii pachetelor de servicii medicale a crescut si finantarea aferenta medicinii primare si ambulatoriului de specialitate, astfel incât acestea sa furnizeze servicii medicale la costuri reduse fata de cele acordate in regim de spitalizare (concomitent cu degrevarea spitalelor prin reducerea internarilor).

Fara servicii de homeopatie si fitoterapie

In ceea ce priveste asistenta medicala ambulatorie de specialitate (policlinici), a fost revizuita si lista procedurilor de diagnostice si terapeutice, astfel incât pacientul sa beneficieze de o serie de investigatii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea in spital. Nu se mai regasesc insa in pachetul de baza serviciile de homeopatie si fitoterapie (aceste servicii vor face obiectul asigurarilor private).

Pentru protectia si asigurarea accesului la servicii medicale in ambulatoriu pentru asigurati, a fost revizuita si lista investigatiilor medicale paraclinice (analize) din pachetul de baza si au fost introduse o serie de investigatii noi, precum ATPO (pentru boala tiroidiana), sodiu seric, potasiu seric, transferina, angiografie RMN/segment, testosteron etc. (Roxana Neagu)

Tot in pachetul de baza au fost introduse consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra imbolnavirilor privind: riscul cardiovascular inalt – HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva, boala cronica de rinichi.

Mai multe analize pentru gravida

In ceea ce priveste asistenta medicala primara, atât in pachetul minimal cât si in pachetul de baza, in cazul supravegherii gravidei s-a introdus si testarea pentru hepatita de etiologie virala cu virus B si C, in plus fata de testarea HIV.

Sustinerea serviciilor de medicina dentara

Noul contract-cadru prevede si noi masuri la asistenta medicala ambulatorie de specialitate in medicina dentara. Si aici au fost redefinite atât un pachet minimal, cât si un pachet de baza de servicii, in care se regasesc consultatii, servicii profilactice, tratamente protetice si ortodontice, precum si alte tratamente (inclusiv serviciile de medicina dentara de urgenta).

„Vorbim de o modificare legislativa foarte ampla, care aduce si imbunatatiri, dar si anumite masuri speciale pentru pacientii neasigurati, iar aici ma refer la acel pachet minimal care se adreseaza lor si prin care li se asigura serviciile medicale de urgenta, dar si cele de depistare a bolilor cu pontential endemo-epidemic, de evolutie a sarcinii si lehuziei, de planning familial sau activitati de suport. Numai ca ei vor suporta cheltuielile cu analizele si tratamentele. Pachetul de baza se adreseaza asiguratilor si se refera la servicii medicale curative in urgenta, de preventie si profilaxie, servicii medicale la domiciliu si aditionale, dar si cele de suport.”
dr. Catalin Andriescu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bacau

 http://www.desteptarea.ro/s-a-aprobat-pachetul-in-sanatate-plusuri-si-minusuri-in-serviciile-medicale/#sthash.RmfHMvKy.dpuf

vezi mai multe articole
Load More By onestiul
Load More In Social

vezi si...

Revelion 2015 la Onesti!