36 de incendii de vegetație în 4 zile. S-au aplicat amenzi de 5000 de lei

În intervalul 13-17 martie a.c., în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău au fost înregistrate 36 de incendii. Dintre acestea, 21 de intervenții au fost pentru lichidarea incendiilor produse la vegetația uscată.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău transmite un apel către populație să respecte interdicțiile privind focul deschis: să nu dea foc deșeurilor menajere sau vegetației uscate, să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate, mai ales în această perioadă, când flăcările sunt favorizate de amplificările frecvente ale vitezei vântului

Reiterăm faptul că, nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale.

Totodată, în această perioadă sunt intensificate acțiunile de informare preventivă și control, cu precădere pe această linie, pentru reducera numărului de incendii produse la vegetația uscată. Până în acest moment, inspectorii de prevenire au aplicat trei sancțiuni contravenționale, în cuantum de 5000 de lei.

Nu în ultimul rând, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.

Distribuie articol
comentezi?!