Până pe 25 mai, cadrele didactice care fac meditații cu elevi trebuie să declare veniturile organelor fiscale. Activitatea trebuie înregistrată la Registrul Comerțului. Anul trecut, sumele totale declarate de profesori s-au cifrat în jurul a unui milion de lei. Un profesor băcăuan și-a suplimentat veniturile cu circa 1.150 de euro pe lună, din meditații, potrivit Deșteptarea.
Potrivit unei raportări, în toată țara, s-au înregistrat la Fisc cu sume din meditații, peste 7.400 de profesori, din totalul de peste 260.000 câți există în tot sistemul de învățământ. Aceștia au virat statului impozite totale de 47 milioane de lei.
„Avem o situație privind veniturile declarate în 2021 de profesorii înregistrați cu codul CAEN 8558, întrucât pentru anul 2022, termenul depunerii declarațiilor fiscale expiră pe 25 mai. În total, sunt 166 de profesori înregistrați la ANAF Bacău, dintre care 135 declară veniturile în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Suma totală declarată de aceștia a fost de 529.536 lei. În plus, pentru 31 de profesori, determinarea venitului net anual s-a făcut pe baza normei de venit. În cazul lor, norma stabilită a fost de 28.000 lei, ceea ce înseamnă un total de 868.000 lei. Însă, aceștia plătesc impozit specific, în funcție de deducerile fiecăruia. Cei mai mulți sunt salariați și plătesc jumătate din normă, adică un impozit de 1.400 lei/an ”, a transmis Adrian Anghel, purtătorul de cuvânt al AJFP Bacău, pentru Deșteptarea.
Matematic, veniturile din meditații ale profesorilor băcăuani este posibil să se fi ridicat la peste 1,3 milioane de lei. Putem estima că, în realitate, veniturile din meditații ar fi putut atinge cifra de un milion de lei. Cert este că venitul cel mai mare declarat de către un profesor din județ care a oferit, în particular, meditații, a fost de … 68.170 de lei. S-ar putea spune că acest profesor a avut un „salariu” suplimentar de aproape 5.700 de lei (circa 1150 de euro) pe lună.