Trupul va fi depus la Catedrala Iar Slujba stalpilor in seara zilei de marti se vor oficia de la ora 19.00.
De la ora 20.00 slujba de priveghere.
Vesnica lui pomenire!
Parintele Protoiereu Constantin Alupei s-a nascut in data de 17 martie 1951, in satul Tazlaul de Sus, raionul Moinesti, actualmente comuna Zemes, din părinții Ghorghe și Virginia, fiind al zecelea copil din cei doisprezece.
Scoala generala a urmat-o în satul natal între 1958-1966. In toamna anului 1966, cu binecuvîntarea Preasfințitului Episcop Partenie Ciopron, a început cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, pe care îl absolvă în anul 1971. Între anii 1971 – 1975 urmează cursurile Facultății de Teologie de Grad Universitar București.
Între anii 1971-1975, pe perioada vacanțelor a fost angajat operator sondor la Schela Zemeș.
În data de 06 iulie 1975 s-a căsătorit cu dra Mariana Dîrlău – învățătoare – și au născut pe Justinian (preot, născut în 1976, căsătorit cu Raluca Maria – biolog – și au dat naștere la trei copii: Teodora, Matia și Maria) și Nona (medic, născută în 1982, căsătorită cu Dan – medic – și au dat naștere la doi copii: Ana și Ștefan).
În data de 07 septembrie 1975 a fost hirotonit diacon la Biserica din Măldărăști și pe 14 septembrie 1975 hirotonit preot la Biserica din Cuci pe seama Parohiei Rădeana, comuna Ștefan cel Mare, Protoieria Târgu Ocna.
În urma cutremurului din 4 martie 1977, toate cele trei biserici din cadrul parohiei (Mănăstirea Bogdana, Rădeana și Gutinaș) au suferit mari avarii, părintele implicându-se cu mari eforturi în repararea lor. Biserica de la Gutinaș, care a suferit cele mai mari avarii a fost reparată și sfințită în anul 1978.
Între anii 1979 – 1990 a îndeplinit funcția de ”Misionar Protopopesc”.
La 01 iunie 1980 a fost transferat la Parohia Sf. Nicolae din Onești unde începe lucrările de reparație, consolidare și executare a picturii la biserica ce fusese grav avariată în urma cutremurului, iar în 08 octombrie 1989 s-a oficiat slujba de târnosire de către I.P.S. Eftimie.
În luna februarie 1990 începe demersurile pentru construirea Catedralei ”Pogorârea Sfântului Duh” iar pe 03 iunie 1990, ziua Cinzecimii se pune piatra de temelie de catre IPS Eftimie.
Între anii 1991-2000 a predat religia la mai multe scoli generale și licee din Onești.
În anul 1995 a absolvit cursurile pedagogice în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.
În anul 1997 se înființează Parohia Pogorârea Sfântului Duh și devine parohul Catedralei, activitate desfășurată până la 01 mai 2017. Cu binecuvântarea Inaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim rămâne încadrat ca preot slujitor la acest edificiu pentru care s-a jertfit până la plecarea în veșnicie.
Din 01 mai 1999 a fost numit ”protopop” al noului Protopopiat Onești, misiune desfășurată până la 01 martie 2016.
Între 01 martie 2016 – 04 mai 2017 a ocupat funcția de Inspector Eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Repere misionare și administrative:
• 1990 – a inceput demersurile pentru extinderea cimitirului Bisericii Sf. Nicolae.
• 1992 – a achiziționat terenul pentru construirea Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena și a organizat slujba punerii pietrei de temelie pentru biserică.
• 02 iulie 1994 – 500 de ani de la zidirea bisericii din Borzesti – a coordonat organizarea Muzeului de la Biserica din Borzești și a întregii sărbători.
• În Vinerea Mare a anului 2000 a coordonat împreună cu dl. Comandor Radu Bîrlă, Dl. Primar Ing Emil Lemnaru ș.a. urcarea și montarea Crucii pe Perchiu. Sfânta Cruce a fost proiectată și confecționată de Ing. Bîcu Maricel, Dîrlău Nicolae și Pr. Alupei Constantin.
• În anul 2000 a început construirea Capelei Sf. Pantelimon din curtea Spitalului Dr Sf Luca împreună cu Părintele Cărăușu Iulian și preoții Catedralei, iar de la + 3,30 m biserica a fost preluată si finalizată de Primăria Onești prin dl. Primar Ing. Emil Lemnaru. În data de 11 iunie 2014 a organizat slujba de târnosire ce s-a săvârșit de catre IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.
• Iulie 2004 – A organizat marele eveniment de la Borzești la ”500 de ani de la trecerea în veșnicie a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, primind din partea Preafericitului Părinte Teoctist distincția ”Crucea Patriarhală”.
• Între anii 2004-2008 a coordonat și supravegheat lucrările de pictură la Biserica din Borzești, biserică ce a fost dată în grija preoților de la Catedrală. În octombrie 2008 primește pe IPS Mitropolit Irineu și moaștele Sf. Nifon patriarhul Constantinopolului cu ocazia sfințirii Bisericii din Borzesti.
• Împreună cu Dl Primar Ing. Emil Lemnaru s-a ocupat de întocmirea proiectului Bisericii Maria Magdalena, de fixarea locului și organizarea slujbei de punere a pietrei de temelie pentru noua biserică.
• Încă de la începutul activității ca protopop a înființat ”Corala Ierotheos” a preoților Protoieriei Onești și a organizat numeroase pelerinaje și concerte în țară precum și în Italia, Ungaria, Grecia, Israel, Turcia, Moldova, Ucraina.
• A organizat numeroase pelerinaje în țară și în Israel; două pelerinaje la Constantinopol și în Ucraina cu doamnele preotese ale preoților din cadrul protopopiatului.
• Sub coordonarea IPS Părinte Arhiepiscop Eftimie și a IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a îndrumat preoții din protopopiat pentru buna desfășurare a activităților misionar – pastorale, administrativ gospodărești și filantropice spre folosul credincioșilor.