Autostrada Moldovei A7, blocată de contestații

Autostrada Moldovei A7 este blocată de contestații pe tronsonul Ploiești-Buzău.

După mai multe runde de contestații și evaluări controversate, compania Nurol a depus recent o nouă contestație referitoare la lotul 3 al autostrăzii menționate, prelungind astfel încă o dată această poveste aparent interminabilă, precizează Deșteptarea.

Povestea a început acum doi ani, când Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat licitația pentru cei 13,9 kilometri ai lotului 3 al autostrăzii A7, între Pădurea Spătaru și DN2B Buzău-Brăila, în data de 1 iunie 2021, iar în data de 16 septembrie 2021 au fost depuse nu mai puțin de 14 oferte. După o evaluare discutabilă, CNAIR a anunțat în data de 18 februarie 2022 că asocierea Drum Asfalt-Trameco, parte a grupului Selina, a câștigat licitația.

Însă, acest anunț nu a pus capăt disputelor, deoarece trei competitori, respectiv Tekfen (Turcia), Nurol (Turcia) și Danlin (România), au depus contestații. Cele două contestații depuse de companiile turcești au fost parțial admise de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), iar contestația depusă de Danlin a fost respinsă. Aceste decizii au fost supuse apoi analizei Curții de Apel București, care a admis acțiunile Danlin și Tekfen în luna iulie 2022.

În cazul în care Nurol nu obține dreptate în urma contestației, contractul ar trebui semnat imediat cu Tekfen, cu condiția ca nu există alte contestații în desfășurare. Cu toate acestea, dacă contestația este admisă, situația ar putea ajunge din nou în instanță, iar procesul ar putea continua cu Actul VI, punând în pericol îndeplinirea obiectivelor Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede parafarea contractului în anul 2023.

Distribuie articol
comentezi?!