Avocat din Onești, condamnat la închisoare pentru rasism

O instanță de judecată a stabilit că avocatul l-a amenințat cu moartea pe un bărbat doar pentru că este de etnie romă și i-a adresat în public numeroase apelative rasiste.

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat definitiv pe un avocat din județul Bacău la 7 luni de închisoare pentru amenințare, pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere.

Bărbatul a fost obligat și să îi plătească 5.000 de lei drept daune morale unui bărbat de etnie romă pe care l-a amenințat cu un cuțit și i-a adresat jigniri și apelative rasiste. De asemenea, instanța l-a obligat la tratament medical până la însănătoșire sau obținerea unei ameliorări care să înlăture stării de pericol. Decizia instanței nu este definitivă, relatează Adevărul. ro.

Anchetatorii au stabilit că, pe 28.05.2020, în timp ce se afla în parcarea amplasată în spatele sediilor Judecătoriei Onești şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești, avocatul s-a înarmat cu un cuţit, pe care l-a luat anterior din apartamentul mamei sale, și pe fondul supărării cauzate de dispariţia animalului său de companie, un câine, precum şi a bănuielilor cu privire la faptul că acesta ar fi fost sustras de cetăţeni de etnie romă, s-a dus glonț la primul bărbat de etnie romă care i-a ieșit în cale.

A început să îl amenințe cu moartea și cu acte de violenţă fizică și a început să facă remarci degradante referitoare la originea etnică a acestuia în timp ce flutura prin fața lui cuțitul. „Te tai, cioară borâtă, îţi tai şi ţiganca, te tai şi pe tine”, ,,trebuie să piară rasa ţigănească”, sunt doar câteva dintre expresiile jignitoare pe care avocatul i le-a adresat.

Magistrații consideră că gestul avocatului trebuie sancționat corespunzător din mai multe motive: a fost comis în public, a creat o stare de pericol asupra unei persoane, dar și pentru că a avut o motivație rasistă.

Judecătorii au detaliat și considerentele care i-au determinat să îi acorde daune morale bărbatului de etnie romă.

„Prejudiciul moral a constat în efectul negativ suferit de partea civilă, ca urmare atingerii aduse onoarei, demnităţii sale, inclusiv prin deteriorarea percepţiei celorlalţi asupra persoanei sale, raportat la etnia sa. Cu siguranţă, partea civilă s-a simţit umilită de acţiunile inculpatului, aceasta fiind acuzată de inculpat, fără existenţa vreunei date plauzibile, că i-ar fi furat câinele, fiind ameninţată cu un cuţit, fiind ponegrită, totul pe motive etnice, în loc public, de faţă cu multe persoane”, au conchis magistrații.

Distribuie articol
comentezi?!