Peste patru milioane de români trăiesc în sărăcie, conform datelor Institutului Național de Statistică. Și totuși, România este în topul european al risipei alimentare. După marile sărbători, parte multă din mâncarea cumpărată ajunge la gunoi. Peste 75%, spun oficialii societăților de salubrizare. Se întâmplă însă în orașe. La țară, risipa este minimă. În general se gătește cât se consumă. Surplusul se dă de pomană, ori ajunge la câini și la porci.
Românii se plâng că alimentele s-au scumpit peste măsură, dar jumătate din țară cumpără mai multă mâncare decât are nevoie. Două milioane și jumătate de tone de alimente aruncă țara la gunoi, conform ministerului Agriculturii. Comisia Europeană susține-n raportări că este vorba de 5 milioane de tone pe an. Se face risipă mai ales după marile sărbători religioase. După Crăciun și Paște, cam 80 la sută din deșeurile colectate de societățile de salubritate sunt resturi alimentare, conform Digi24.