Secţiile de boli infecţioase din întreaga ţară sunt aproape pline, după ce în ultimele zile, cazurile grave de gripă, covid sau pneumonii au explodat. În mai multe spitale din România au fost deja impuse restricţii severe pentru vizitatori şi aparţinători din cauza numărului record de pacienţi.
Specialiștii ne recomandă să evităm spaţiile aglomerate şi să ne prezentăm încă de la primele simptome la medic.
Cine ajunge în această perioadă la camerele de gardă ales spitalelor are senzația că se află în sala de așteptare a unei gări imense. Doar că vorbim despre oameni bolnavi, care ajung la urgență cu forme severe ale unor boli care ar putea fi duse pe picioare dacă pacienții ar fi fost vaccinați. Într-o singură zi, și 300 de bolnavi cu gripă sau rujeolă ajung la spital, în Capitală.
La Oneşti, săptămâna trecută, un copil de numai 4 ani, ajuns în stare gravă la spital, a murit.
Cadrele medicale au suspicinea că acesta avea gripă, după ce testul rapid a ieşit pozitiv.
„A fost testat cu test rapid. A ieşit pozitiv la gripa A, dar nu putem să ne pronunţăm asupra diagnosticului, decât după efectuarea autopsiei şi rezultatul anatomopatologic.
Probele au fost trimise la Bucureşti, la Spitalul Cantacuzino”, a declarat Ana Maria Brăncescu, medic şef UPU Oneşti.
Statistica oficială confirmă cât de gravă este situația: 22 de decese din cauza gripei şi 4 din cauza rujeolei. În doar 7 zile au fost peste 100 de mii de infecţii respiratorii. Ce urmează? Cel mai probabil, o epidemie de gripă, spun medicii. „Dacă evoluează în ritmul acesta, e posibil ca săptămâna viitoare INSP sa declare epidemie de gripă”, spune medicul Cătălin Apostolescu.
De asemnea medicii recomandă să ne prezentăm la Urgenţe doar dacă într-adevăr este un caz de urgenţă.
Într-un interviu pentru Ştirile Kanal D, dr. Băncescu, șef CPU Onești, îndeamnă populaţia să nu mai aglomereze, dacă nu sunt urgenţe, camerele de gardă.
De asemnea medicii recomandă să ne prezentăm la Urgenţe doar dacă într-adevăr este un caz de urgenţă.