Cazul luării de ostatici de la Onești, din martie 2021, în urma căruia doi oameni și-au pierdut viața, a scos la iveală, pe lângă greșelile din lanțul de comandă consemnate de anchete, și mai multe lipsuri, atât la nivelul pregătirii profesionale a polițiștilor, cât și la nivelul dotărilor materiale ale forțelor de ordine.
Din declarațiile date de polițiști în cele două dosare reiese că la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău nu existau agenți instruiți nici să tragă cu pușca cu lunetă, nici să coboare în rapel de pe acoperișul blocului.
De asemenea, nu exista echipament pentru coborârea în rapel, dar nici berbec pneumatic, pentru deschiderea fără zgomot a ușii apartamentului unde erau sechestrați cei doi muncitori. Iar polițiștii nu dispuneau de bodycam-uri, pentru înregistrarea intervenției lor. La doi ani și jumătate de atunci, cum s-ar derula intervenția polițiștilor, într-un nou caz Onești? Ce s-a schimbat în acest timp în pregătirea și dotările forțelor de ordine?
Pe 1 martie 2021, șefii IPJ Bacău și-au pus nădejdea în sosirea unei echipe SIIAS de la București, dar echipa n-a sosit. În cazul luării de ostatici sau al răpirilor, activităţile de intervenţie şi de negociere erau în responsabilitatea celor de la SIIAS, notează Parchetul General, în ordonanța de clasare a cauzei, conform libertatea.ro.
Astăzi însă, lucrurile s-au schimbat în mai rău: nu mai există nici măcar acea resursă învechită despre care vorbea chestorul Scurtu, iar echipa SIIAS nu mai are cu ce zbura, acolo unde e nevoie ca ea să intervină. „În momentul întocmirii acestui răspuns, 28.08.2023, instituția noastră nu mai dispune de resursă de aviație cu aceste capabilități”, menționează IGA.
În ceea ce privește lunetiștii de la IPJ Bacău și pregătirea lor, au fost înregistrate progrese. În dosarul intervenției polițiștilor, agentul Adrian Iosub, din cadrul SAS Bacău, declara că „posibilitatea executării unui foc de armă cu pușca cu lunetă a fost exclusă din start, întrucât eu nu-mi asum această responsabilitate, nefiind instruit în acest sens. Am folosit pușca cu lunetă doar pentru antrenament, într-un poligon deschis. Precizez că și în condițiile în care aș fi primit ordin să trag, nu aș fi făcut asta, întrucât nu am pregătirea necesară”.
În legătură cu echipamentul și antrenamentul pentru coborârea în rapel, „la nivelul IPJ Bacău sunt efectuate demersuri în acest sens”
Nici la momentul cazului Onești, SAS Bacău nu dispunea de echipament și de angajați capabili să coboare de pe acoperișul blocului de patru etaje, până la nivelul trei, în apartamentul unde s-a produs luarea de ostatici.
Astăzi, IPJ Bacău susține că „Serviciul pentru Acțiuni Speciale are în dotare atât dispozitive mecanice, cât și hidraulice pentru forțarea căilor de acces”.