Orașul Târgu-Ocna a devenit în ultimii ani, un reper pe harta turistică a României, atât prin calitățile sale terapeutice, cât și prin monumentele istorice și religioase pe care le deține, parte integrantă a patrimoniului cultural național. Este orașul care a bătut mai multe recorduri naționale, două dintre ele fiind atribuite bisericilor: aici se află cel mai mare număr de biserici raportat la numărul de locuitori (circa 30 de aşezăminte religioase la mai puţin de 11.000 de locuitori); tot aici, există biserici la trei niveluri (la cota 0 – 24 de biserici, la cota 240 m adâncime, în Salina, o biserică (cu hramul ,,Sf. Varvara”), iar la cotele 560 – 600 m, pe Măgura Ocnei și Vârful Titirezu, alte 5 biserici).
Printre aceste așezăminte de cult din orașul de la poalele Măgurii se numără și Biserica ,,Cuvioasa Parascheva” (numită ulterior și ,,Biserica Domnească”), cea mai veche biserică de lemn din județul Bacău, situată pe malul drept al Vâlcicăi, în apropierea Salinei din Târgu-Ocna, precizează Deșteptarea.ro.
Vestea îmbucurătoare este că, în luna martie a acestui an, au fost semnate 27 de noi contracte de finanțare prin ,,Componenta 11 – Turism și Cultură” din PNRR, pentru modernizarea și reabilitarea unor situri turistice din țară, incluse în Programul ,,România Atractivă”. Iar printre acestea se află și Biserica ,,Sf. Parascheva” din Târgu-Ocna, care figurează la poziția cu numărul 12, pe ,,Lista obiectivelor admise, care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul Rutei bisericilor de lemn, în vederea restaurării”. Pentru această biserică, precum și pentru alte trei din țară aflate pe ,,Ruta bisericilor de lemn”, va fi alocată suma de 2, 38 mil. euro.
Eu nu sunt din Onești, dar mă interesează istoria zonei. M-ar interesa totuși, cât de veche e totuși această biserică?