Home STIRI SI NOUTATI Comemorarea masacrului din Lunca Prutului. 78 de ani de la masacrul sovietic asupra românilor

Comemorarea masacrului din Lunca Prutului. 78 de ani de la masacrul sovietic asupra românilor

0
252

Duminică, 10 februarie, a avut loc comemorarea masacrului din Lunca Prutului, din ținutul Herța, regiunea Cernăuți. În anul 1941, în noaptea de 6 spre 7 februarie se scria un episod cumplit din drama românilor bucovineni. Sute de români bucovineni au încercat să treacă Prutul pentru a ajunge în România, pentru a se refugia în țara rămasă  liberă. Când s-au apropiat de graniță majoritatea dintre ei au fost uciți de mitralierele grănicerilor sovietici și aruncați în gropi comune. Doar 57 dintre ei au reușit să scape.

La topirea zăpezilor, când Prutul s-a revărsat, a inundat zona în care erau îngropați martirii de la Lunca, iar în vara anului 1941 când trupele române au reocupat zona, nu s-a mai găsit decât o singură groapă în care s-au descoperit cadavrele a 107 victime ce au fost scoase și înhumate în satul Mahala.  Alți 44 de fugari au fost prinși de trupele sovietice, 12 dintre ei au fost condamnați la moarte, ceilalți au fost condamnați la diferite pedepse cu închisoarea și trimiși în Siberia.

Masacrul românilor de la Lunca Prutului nu este singurul episod cumplit din istoria românilor bucovineni. Câteva luni mai târziu, mii de români au fost uciși într-un alt masacru, cel de la Fântâna Albă, iar 150.000 de români basarabeni și bucovineni au fost deportați în Siberia până în anul 1941, când România a declarat război URSS-ului pentru a-și recupera teritoriile ocupate.

La comemorarea masacrului din Lunca Prutului a luat parte și primarul comunei cașin Daniel Soroiu, alături de consilieri locali și primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, alături de consilieri locali. Aceștia au depus coroane la troița ridicată în memoria românilor, care au pierit sub gloanțele nemiloase ale grănicerilor sovietici.

vezi mai multe articole
Load More In STIRI SI NOUTATI

vezi si...

De astăzi, 10 iulie, intră în vigoare restricțiile de circulație pe podul peste râul Trotuș

Astăzi, 10 iulie, cu puțin timp în urmă a avut loc o vizită pe teren la podul peste râul T…