Foto - videoObiective turistice

Conacul familiei George Ştirbey de la Dărmăneşti

[widgetkit id=759]

DE-A LUNGUL TIMPULUI 
Moşia de la Dărmăneşti a intrat în posesia familiei Ştirbey în urma căsătoriei dintre Alexandru şi Maria Ghica Comăneşti, fiind parte din zestrea acesteia. Dintre cei opt copii ai lor, doi băieţi şi şase fete, cel de-al doilea fiu, George (1883-1917), a moştenit Dărmăneştiul. Primul, Barbu Ştirbey, moştenind Buftea.
vezi imagini vechi si citeste mai multe aici..
INFLUENŢE ARHITECTURALE
A fost construit în 1914, după planurile lui Nicolae Ghica Budeşti, de meşteri italieni, întrucât arhitectul obişnuia să lucreze cu antreprenori italieni. Clădirea se remarcă prin masivitatea elegantă a siluetei sale arhitecturale. Nicolae Ghica Budeşti este cunoscut în special datorită numeroaselor restaurări de biserici, dar şi pentru clădiri precum Muzeul Ţăranului Român.

Zidăria aparentă de cărămidă roşie, elementele decorative simple din piatră ale faţadelor, ferestrele mari de la parter, terasele de la primul şi al doilea etaj şi silueta turnurilor amintind de clopotniţele mănăstirilor conferă clădirii distincţia şi eleganţa unei reşedinţe nobiliare de la începutul secolului al XX-lea. Faţadele parţial tencuite şi parţial cu zidărie aparentă prezintă balcoane cu elemente decorative din lemn tip „fachwerk”, iar ancadramentele ferestrelor şi portalul intrării principale sunt simple, din cărămidă aparentă şi similipiatră. Golurile faţadelor sunt tratate diferit, fiind mai înguste la etajele superioare. Jocul dintre cărămida aparentă şi similipiatră este deosebit, remarcându-se expresivitatea compoziţiei. Soclul este din piatră de carieră.

Corpul principal are două etaje, iar corpul secundar cu o aripă în L are un etaj. Intrarea principală se face printr-o terasă cu scări ample. Încăperile corpului principal sunt cele oficiale, holul de onoare, salonul mare, sufrageria, biroul, biblioteca, sera. Holul de onoare era decorat cu lambriuri, păstrându-se parţial finisajele originale. Elementul cel mai spectaculos este şemineul masiv din piatră, dar şi scara din lemn masiv. Din hol se face accesul spre terasa deschisă cu vedere spre Munţii Nemirei. Corpul secundar are camere mici, fiind clădirea administrativă a Palatului Ştirbey.

În timpul războiului, aviatorii răniţi veneau şi se refăceau la conac. Între anii 1950 şi 1977 a fost sanatoriu TBC, apoi tabără pentru pionieri, iar după 1990, de elevi, funcţionând până în 2002.
Este adevărat că a fost făcut din materiale bune, nu luxoase, şi avea tot ce se cunoştea până atunci mai bun ca instalaţii mecanice şi altele, însă cea mai mare parte a elementelor decorative interioare au fost înlocuite în urma diferitelor schimbări de funcţiuni. Clădirea nu prezintă deficienţe structurale, în prezent s-a intervenit pe alocuri prin întreţinere curentă.

Sursa: Jurnalul.ro

localizare:

[widgetkit id=760]

Vezi și
Obiective turistice

Paște traditional în Maramureș

Dacă nu aveți încă planuri pentru vacanța de Paște din acest an, Drive Tour vă invită în…
Vezi mai mult
Foto - video

Slanic Moldova

Vezi mai mult
Foto - video

VIDEO - Conferinta de presa

Vezi mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *