Home Obiective turistice Conacul Ghika – Dofteana

Conacul Ghika – Dofteana

0
2,417

Construit la sfarsitul secolului al XIX-lea ca si castel de vanatoare, a traversat vremuri grele in timp, in special in perioada comunista cand toate obiectele de mobilier si de decor/utilitate interioare au disparut. Constructia are inca o structura solida iar aspectul exterior este impresionant. A fost construit dupa un proiect italian. Demisolul este ridicat din blocuri masive de piatra iar peretii celorlalte doua etaje sunt din caramida. Planseele dintre demisol si parter si dintre parter si etaj sunt sustinute de grinzi metalice masive. Peretii exteriori sunt finisati cu placute ceramice cu aspect de caramida rosie. Toate ferestrele si usile exterioare sunt incadrate in „rame” masive de piatra frumos profilate si finisate.
Castelul are 4 nivele: demisol, parter, etaj si mansarda . Fiecare nivel are aproximativ 500mp.
La demisol este crama – care este cu cateva trepte chiar mai jos. La parter sunt sunt doua terase acoperite: una cu vedere spre spatele cladirii, cealalta cu vedere laterala spre lac si poiana dintre. La etaj sunt doua terase deschise si trei balcoane.
Holul central pe doua nivele cu scara generoasa in forma de „U”, semineul principal din granit si lambriurile si decoratiile din lemn de pe pereti si tavan sunt cele mai interesante dintre putinele elemente originale de decor/ functionale din interior.
In turnul din stanga este o scara spirala din piatra(demisol) si lemn pentru toate cele 4 nivele ale cladirii. Celalalt turn are spre varf o camera cu ferestre pe toate laturile. Pe varf este o frumoasa morisca de vant.
Castelul si parcul ce il inconjoara face parte din patrimoniul national de istorie si arhitectura. In ultimii ani au fost efectuate mai multe lucrari de conservare, reparatii si investitii pe aceasta proprietate. Vechea „hulubarie” a fost transformata in pensiune turistica cu 6 camere / apartamente cu bai proprii….afla mai multe: Dofteanapark.ro

[widgetkit id=3219]

vezi mai multe articole
Load More In Obiective turistice

vezi si...

Vom avea un oraș „verde-albastru”. Patrimoniul Bacăului, salvat de Uniunea Europeană

Salvarea unor situri arheologice, a bisericilor și monumentelor istorice, amenajarea unor …