Connect with us

Economie

Delapidare in valoare de peste 700.000 euro la UTON Onesti

Published

on

Timp de 5 ani, fostul sef al departamentului export din cadrul SC UTON SA Onesti si-a insusit ilegal, din banii ce i se cuveneau societatii, peste 700.000 euro, acuza procurorii care l-au trimis in judecata. Banii i-a transferat in contul fiului sau, ofiter MAI in Bucuresti, se mai arata in rechizitoriu. Dosarul se judeca la Tribunalul Bacau si va avea primul termen la sfârsitul lui septembrie.

G.T. a fost trimis in judecata pentru delapidare in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani. In calitate de sef departament export in cadrul UTON, in perioada 01.01.2006 – 31.08.2011, acesta si-ar fi insusit suma de 725.450 euro ce i se cuvenea SC UTON, dupa ce a convins un partener extern sa faca viramente bancare in contul personal.

In aceeasi perioada, G.T. ar fi falsificat 13 facturi fiscale si ar fi transferat banii in contul bancar al fiului sau, ofiter MAI in Bucuresti.

Initial, ancheta s-a indreptat si impotriva fiului inculpatului, pentru infractiunea de spalare a banilor, dar si impotriva directorului de export din cadrul UTON, pentru neglijenta in serviciu, ca urmare a plângerii penale facuta de conducerea UTON, in august 2011.

Reprezentantii societatii din Onesti aratau ca cei doi angajati, directorul de export si seful departamentului export, au fost cei care au participat efectiv la negocierea, incheierea si derularea unor contracte comerciale intre UTON si Flowserve GMBH – Brunn, Austria, contracte in urma carora UTON furniza echipamente tehnologice produse in cadrul societatii.

De-abia in august 2011, au iesit la lumina neregulile, când verificarile financiar-contabile in cadrul UTON au aratat ca, timp de peste un an, Flowserve a achitat 12 facturi emise de UTON, reprezentând executarea mai multor piese si subansamble, sumele de bani fiind virate nu in contul UTON, ci intr-un cont personal al sefului departamentului export.

S-a descoperit ca semnaturile si stampila de pe cele 12 facturi ar fi fost contrafacute (prin scanare), facturi despre care conducerea UTON nu ar fi stiut nimic.

“Piesele si subansamblele evidentiate in facturi nu au fost livrate partenerului extern, fiind mentionate in mod fictiv pe facturi, ele fiind parti componente ale unor subansamble mai mari ce au facut obiectul unor alte tranzactii intre cele doua societati comerciale”, se precizeaza in rechizitoriu.

Se banuia la acea data ca G.T. a comis faptele cu complicitatea sefului sau direct care aviza documentele emise in numele UTON catre partenerul din Austria, inclusiv cele 12 facturi. Suma totala a tranzactiilor fictive este de 235.820 euro.

Facturi ascunse conducerii

Inca din 1997, UTON avea incheiat un contract cadru cu Flowserve, G.T. fiind desemnat sef de proiect. Conform declaratiilor directorului general si al compartimentului achizitii din cadrul societatii austriece, date la urmarirea penala, in 2006, G.T., in numele UTON, le-ar fi comunicat ca, pentru a se asigura ca materialele platite de ei anticipat sa fie folosite cu adevarat pentru piesele comandate, platile anticipate sa fie facute catre firma TG România, unde ar lucra si inculpatul.

In caz contrar, G.T. nu ar mai fi putut garanta ca platile anticipate facute de Flowserve catre UTON, pentru cumpararea materialelor speciale de la SC Vilmar SA, nu vor fi contracompensate cu creante mai vechi pe care aceasta societate le avea la UTON. “Fiindu-le prezentata aceasta situatie si cunoscând problemele economice ale SC UTON, partenerul austriac a acceptat furnizorul TG România si, in baza facturilor fiscale trimise de inculpat, a facut plati anticipate catre TG România, plati care ar fi fost scazute din factura finala platita catre SC UTON.

Pentru a determina efectuarea platilor in contul TG România, inculpatul G.T. a intocmit in fals facturi fiscale in numele TG România catre UTON, iar in baza acestora, facturi externe de avans in numele UTON catre Flowserve. Asa cum insusi inculpatul declara, facturile au fost ascunse conducerii UTON si implicit nepredate departamentului contabilitate”, explica anchetatorii.

Furnizor necunoscut?

Conducerea UTON a descoperit, in 2011, ca societatii i-au fost deduse de catre firma austriaca facturi emise de un furnizor despre care nu stia nimic, respectiv TG România. “Solicitându-le facturile fiscale in cauza, Flowserve a inaintat catre UTON 13 seturi de astfel de facturi, aferente perioadei 17.05.2010 – 28.07.2011, valoarea totala a acestora fiind de 257.962 euro.

Conform celor comunicate de austrieci, entitatea TG România ar fi fost introdusa ca furnizor al SC UTON si, implicit platita, inca din 2006. Probele administrate in cauza au stabilit ca entitatea TG România nu a avut niciodata personalitate juridica, in baza de date a Oficiului National al Registrului Comertului nefiind identificata nicio societate comerciala cu aceasta denumire. De asemenea, la adresa asociata acestei entitati (Onesti) nu figureaza inmatriculat niciun sediu sau punct de lucru al vreunei societati comerciale, ci doar adresa de domiciliu a inculpatului”, arata procurorii.

In realitate, contul bancar al furnizorului era, de fapt, contul personal al lui G.T. Raportul de expertiza contabila judiciara arata ca, in perioada ianuarie 2006 – august 2011, in contul lui G.T. a fost virata suma de 725.450 euro, de catre Flowserve. Mai mult de jumatate din bani au fost transferati in contul fiului.

G.T. a recunoscut partial faptele, doar cele de delapidare si fals, si ar fi vrut sa incheie cu procurorii un acord de recunoastere a vinovatiei, dar cererea lui a fost respinsa. Pentru ca din conturile lui G.T. si al Flowserve nu au fost virate sume de bani in vreun cont al directorul de export al UTON, s-a considerat ca acesta si-a incalcat obligatiile de serviciu fara vinovatie si s-a dispus clasarea cauzei. Aceeasi solutie s-a dat si in cazul fiului inculpatului, in lipsa unor probe care sa demonstreze ca acesta stia ca banii provin din infractiuni. Astfel, doar G.T. a fost trimis in judecata in stare de libertate. Tribunalul Bacau a constatat legalitatea rechizitoriului si a dispus inceperea judecatii, primul termen fiind stabilit pentru 27 septembrie.

Desteptarea.ro

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economie

Chimcomplex vrea sa faca un dezinfectant contra COVID-19

Published

on

Compania Chimcomplex, care produce substanțe cu concentrații foarte puternice, industriale, pe bază de sare, susține că își poate adapta linia de producție pentru o concentrație redusă, recunoscută de OMS ca fiind eficientă împotriva virusului care produce COVID-19.  Chimcomplex a cerut Ministerului Sănătății, în 17 martie, aviz pentru a produce în combinatele sale chimice, Chimcomplex Borzești și Râmnicu Vâlcea, biocid pe bază de hipoclorit de sodiu cu o concentrație de 1,25%, ”care va putea fi utilizat de către toate părțile interesate la nivel național: distribuitori, instituții publice/private, utilizatori finali”.
Citeşte întreaga ştire: Un complex chimic vrea să acopere nevoile naționale de biocid. Discută cu Ministerul Sănătății pentru un dezinfectant împotriva COVID-19

Continue Reading

Economie

Restanțe bancare mari în Bacău

Published

on

Anul bancar 2020 al băcăuanilor a început cu o creștere, deși moderată, a restanțelor la credite, după trei luni anterioare de scădere. La finalul anului trecut, restanțele au fost în scădere și au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii doi ani. După tradiționala perioadă a sărbătorilor de iarnă, era însă de așteptat reluarea creșterii. Dar, lângă acestea, și economiile bancare și volumul creditelor au fost în creștere.

(mai mult…)

Continue Reading

Economie

Amenzi de peste 200.000 lei, pentru muncă ”la negru”

Published

on

Nu mai puțin de 15 la sută dintre angajatorii verificați, în ianuarie, în ceea ce privește respectarea legislației muncii au fost surprinși că se abat de la aceasta. Ceea ce este o proporție destul de mare. Mai exact, dintre cei 217 agenți economici care au trecut luna trecută prin vizorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, 32 au fost amendați, deoarece au fost surprinși că încalcă flagrant legislația amintită.

(mai mult…)

Continue Reading

Trending