Home STIRI SI NOUTATI Dezinfectoare rutiere pe DN11 Târgu Secuiesc-Onești și pe DJ116 Oituz-Târgu Ocna, pentru limitarea răspândirii pestei porcine

Dezinfectoare rutiere pe DN11 Târgu Secuiesc-Onești și pe DJ116 Oituz-Târgu Ocna, pentru limitarea răspândirii pestei porcine

0
525

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și instituțiile cu atribuții în Centrul Local de Combatere a Bolilor au elaborat programul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane. S-au instituit o zonă de protecție, pe o rază de 3 km, care cuprinde satele Oituz, Călcâi și Marginea și o zonă de supraceghere, ce se întinde pe o rază de 10 km, care cuprinde localitățile Cașin și Curița din comuna Cașin; Lupești, Pârvulești și Mănăstirea Cașin din comuna Mănăstirea Cașin; Bogdănești și Filipești din comuna Bogdănești; Bahna, Nicorești, Pârgărești și Pârâu Boghii din comuna Pârgărești; Tuta, Târgu Trotuș și Viișoara din comuna Târgu Trotuș; Târgu Ocna și Poieni din Târgu Ocna; Cireșoaia și Cerdac din Slănic Moldova.

Planul de măsuri presupune și instalarea de dezinfectoare rutiere. Acestea au fost amplasate pe DN11 între Târgu Secuiesc – Onești și pe DJ116 între Oituz – Târgu Ocna.

De asemenea, pe drumurile din județ s-au constituit filtre mixte formate din polițiști, jandarmi și lucrători de la Drumurile Naționale pentru a răspândi transmiterea pestei porcine. Se va acorda o importanță deosebită supravegherii traficului ilegal cu animale, depistării negustorilor de animale și aplicarea  prevederilor legale în vigoare privind sancționarea acestora.

D.S.V.S.A. Bacău a transmis crescătorilor de porcine, ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire la animalele din gospodărie să fie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează omul, singurele specii afectate sunt porcii domestici și mistreții.

vezi mai multe articole
Load More In STIRI SI NOUTATI

vezi si...

”Cupa Onești” la minifotbal

În perioada 15-30 iulie, Primăria Municipiului Onești își propune să organizeze ”Cupa Oneș…