Dialog între autoritățile din Harghita și Bacău și reprezentanți MApN, pe tema cimitirului de la Valea Uzului

O întâlnire între autorităţile locale şi judeţene din Harghita şi Bacău şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale a avut loc, recent, după ce a fost pusă în aplicare sentinţa Curţii de Apel Bacău şi au fost îndepărtate crucile pentru soldaţii români din Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, părţile pledând pentru respectarea legii şi pentru un dialog constant pe această temă, a anunţat Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Harghita, precizează Agerpres.

„După recenta punere în aplicare a sentinţei civile a Curţii de Apel Bacău cu privire la lucrările efectuate în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, reprezentanţii judeţelor Harghita şi Bacău, respectiv prefectul judeţului Harghita, prefectul judeţului Bacău, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, primarul comunei Sânmartin şi al oraşului Dărmăneşti, şi cei ai Ministerului Apărării Naţionale, s-au întâlnit vineri, 30 iunie, cu scopul dialogului între instituţiile menite a asigura manifestări civilizate în locul de comemorare a eroilor căzuţi la datorie. Cei prezenţi au lansat un apel la respectarea legii şi au militat pentru evitarea oricăror manifestări care ar aduce prejudiciu respectului cuvenit eroilor, indiferent de naţionalitatea lor”, se arată într-un comunicat transmis marţi.

De asemenea, se precizează că cei prezenţi au ajuns la un acord comun conform căruia toate naţiunile care au luptat în Valea Uzului sa aibă locuri delimitate în care se vor desfăşura în viitor ceremoniile de comemorare.

„Autorităţile locale sprijină manifestările prin care eroii sunt omagiaţi, respectând sacrificiul celor căzuţi la datorie, aşa cum orice naţiune democratică o arată în faţa memoriei celor decedaţi pentru patrie”, se mai menţionează în comunicat.

În data de 29 iunie, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat că Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău şi a înlăturat crucile ridicate acolo pentru eroii români, dar şi monumentul amplasat în incintă.

El a făcut un apel la calm, punctând că toţi eroii care au murit acolo merită să fie cinstiţi cum se cuvine şi că ar trebui ca Valea Uzului să nu mai fie folosită politic sau de către extremişti

Distribuie articol
comentezi?!