Goru şi Cătălin, doi dintre masculii de râs relocaţi în Slovenia în cadrul proiectului LIFE Lynx, implementat de Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB), în parteneriat cu Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, au avut mai multe rânduri de urmaşi confirmate, au transmis, marţi, reprezentanţii asociaţiei.
„Doi dintre masculii de râs relocaţi din România în Slovenia în cadrul proiectului LIFE Lynx implementat de ACDB în parteneriat cu Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva par a fi adevăraţi „crai” printre femelele locale! Conform rapoartelor, masculul Goru, provenit din zona Munţilor Vrancei, are deja cinci rânduri de urmaşi, iar masculul Cătălin, capturat în zona Pralea, are trei reproduceri confirmate. Noi le ţinem pumnii şi pentru acest sezon ca să umple cu gene româneşti toată zona Dinarică”, au transmis reprezentanţii ACDB, transmite Agerpres.
În ultimii cinci ani, din România au plecat către Slovenia şi Croaţia nu mai puţin de zece exemplare de râs, în cadrul proiectului LIFE Lynx, proiect menit să salveze populaţia de râs din regiunea munţilor Dinari şi sud-estul Alpilor de la dispariţie.
Astfel, au fost relocaţi o femelă, Aida şi nouă masculi, Goru, Doru, Cătălin, Boris, Alojzije, Tris, Zois, Blisk şi Kras, cu vârste între un an şi şase – şapte ani. Primul râs, transferat în 2019, a fost Goru, prins la Greşu, în Vrancea. Imediat cum a fost eliberat, s-a împerecheat cu o femelă rezidentă şi au avut doi sau trei pui, unii monitorizaţi la rândul lor prin GPS. Ulterior, au fost confirmare şi alte împerecheri ale acestuia. Femela Aida, translocată în 2021 în Alpi, care a avut la rândul ei trei pui. Neconfirmate, mai există alte două cazuri de râşi care au avut pui. Exemplarele de râs au fost capturate din zona Carpaţilor Orientali, cu zona Parcului Natural Putna – Vrancea, la Pralea şi Dărmăneşti în judeţul Bacău, precum şi din Tarcău în judeţul Neamţ.
Sursă foto: Life Lynx