Eșecul sistemului judiciar în a proteja victimele violenței în familie: un bărbat cu multiple condamnări pentru violență domestică, scapă de închisoare

Un bărbat de 38 de ani, cu multiple condamnări la activ, scapă de închisoare în urma unei decizii a justiției, chiar dacă și-a supus concubina la violențe extreme și a ignorat ordinele de protecție emise pe numele lui.

Judecătoria Onești l-a condamnat în 16 iunie pe un bărbat de 38 de ani din Onești, la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru patru încălcări ale ordinelor de protecție. Decizia instanței nu este definitivă. Magistratul care a instrumentat cazul a decis ca individul, un recidivist cunoscut, să fie și eliberat din arest preventiv, relatează Adevărul.ro.

Cazul de față este emblematic pentru eșecul sistemului judiciar în a proteja victimele violenței în familie. În decurs de doar o lună, în intervalul 6.01.2023-1.02.2023, bărbatul a încălcat patru ordine de protecție emise de polițiști pe numele său pentru violență extremă împotriva concubinei sale, cu care are 5 copii.

Odată a dat-o pe femeie cu capul de pereți și a târât-o de păr pe pardoseală, a doua oară a amenințat-o cu moartea, fluturând prin fața ei un picior de scaun cu un cui la un capăt și a transmis live pe Facebook, iar de două ori a distrus ușa de la intrarea în apartamentul unde locuiau.

Cu toate acestea, victima și-a retras plângerea penală împotriva agresorului, iar potrivit legislației penale, instanța nu a putut face altceva decât să înceteze procesul penal pentru infracțiunile de violență în familie, distrugere și amenințare.

Retragerea plângerilor penale a devenit un fenomen național și este principalul motiv pentru care mii de procese de violență în familie sunt închise anual în România, iar agresorii scapă nepedepsiți.

Distribuie articol
comentezi?!