Vlad Ciobanu, Unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori contemporani ai României, inclusiv pe plan internaţional, şi Vicepreşedinte al Fundaţiei Naţionale „G. Calinescu”, s-a stins din viaţă.
S-a definit ca un artist care nu a abdicat niciodată de la valorile clasice, chiar dacă mijloacele sale de expresie au fost ancorate în modernitate. Demersul său a fost unul profund. Mesajul, ideea, substratul filozofic al operelor sale se revendică din filiaţii culturale vechi, din lecturi ce lasă urme, din pasiunea pentru istorie şi tradiţie. La fel ca meşteşugul lemnului şi al pietrei sau melosul popular, se povesteşte frumos despre sculptorul Vlad Ciobanu, într-una din emisiunile Biografii necesare, de la TVR Cultural.
În 1981, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, iar un an mai târziu venea şi prima recunoaştere, prin acordarea bursei Uniunii Artiştilor Plastici pentru sculptură. Iar distincţiile nu s-au oprit aici: în 1985, i s-a acordat Premiul Concursului pentru Desen şi Sculptură „Amici del Pomero”, Milano (Italia); în 1991, Fundaţia Europeană pentru Relaţii Intelectuale Internaţionale de la Paris îi atribuia o altă bursă de studii cu atât mai importantă, cu cât era mai meritorie; în 1999, a fost distins cu Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Artă Ambientală şi în 2005 cu cel pentru Sculptură. Tot în 2005 a fost premiat cu Medalia de aur „Dantesca”, la Ravenna (Italia). Sunt doar câteva dintre reperele unei cariere de peste 50 de ani de creaţie.
„Un Suflet, o Minte dedicate artelor, un caracter drept, un talent dublat de putere de muncă exemplară!
Vicepreședinte al Fundației Naționale „G. Călinescu”, membru de Onoare al Rotary Club, profesor și mentor, rafinat și onest cunoscător al operei lui Brâncuși, 𝐕𝐥𝐚𝐝 𝐂𝐢𝐨𝐛𝐚𝐧𝐮 lasă în urmă o prodigioasă activitate desfășurate pe multiple planuri…
Dragul nostru 𝐕𝐥𝐚𝐝 𝐂𝐢𝐨𝐛𝐚𝐧𝐮, îți suntem recunoscători pentru tot ceea ce ai dăruit, nu doar Fundației ci și Oneștilor! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumină, în lumea Formelor Eterne!”, a trasmis Fundaţia Naţională „G. Călinescu”.
Sursă foto: TVR Cultural