Joi, 23 martie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a efectuat un exerciţiu pentru antrenarea structurilor de intervenție pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unor prăbușiri de construcții, instalații, amenajări în cadrul Salinei Târgu Ocna.
Desfășurarea exercițiului s-a făcut după un scenariu dinainte stabilit, care a avut mai multe situații specifice. Pentru rezolvarea acestora au fost implicate un număr impresionant de forțe și mijloace din cadrul I.S.U.J. Bacău. Totodată, au fost mobilizate forțe și mijloace aparținând Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, Societății Naționale a Sării S.A. – SALROM – Sucursala Salina Târgu-Ocna, Serviciului de Ambulanţă Judeţean și ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Târgu-Ocna.
Conform scenariului, în data de 23 martie 2023, la ora 10.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a fost anunţat prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, despre faptul că în Mina Trotuș din cadrul Sucursalei Salina Târgu-Ocna, la nivelul orizontului X, în urma căderii unor copturi, un angajat al societății a rămas încarcerat în interiorul unui utilaj și un angajat aflat în nacela utilajului a suferit multiple traumatisme.
Imediat, s-a luat măsura deplasării la locul intervenţiei a forţelor şi mijloacelor Detaşamentului de Pompieri Onești și prealertarea forțelor din cadrul Detașamentelor de Pompieri Bacău și Moinești. La ora 10:20 comandantul acțiunii/intervenției a fost anunțat de către conducerea societății de faptul că în zona de exploatare, aproape baza turistică, a izbucnit un incendiu la motorul electric al benzii transportoare a sării. Incendiul se manifesta cu puternice degajări de produși de ardere (fum, gaze fierbinți) și exista posibilitatea ca un angajat să fie intoxicat cu fum.
La ora 10:30, comandantul acțiunii/intervenției a fost anunțat de către conducerea societății faptul că un număr de aproximativ 10 persoane din zona turistică manifesta atacuri de panică din cauza degajărilor mari de fum, fiind necesară evacuarea acestora. Exerciţiul a avut drept scop antrenarea forţelor participante pentru protecţia angajaților și turiștilor, precum şi a bunurilor materiale – cu scopul de a evita sau diminua pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele de bunuri sau valori materiale.
De asemenea, prin intermediul acestei simulări se vor urmări însuşirea misiunilor şi atribuţiunilor ce le revin structurilor participante, verificarea modului de cooperare între structurile de intervenţie, precum și în luarea deciziei pentru derularea operaţiunilor de intervenţie în condiţii de siguranţă şi pentru reducerea timpilor operativi de intervenţie.