În primele două luni ale anului 2024, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău, Regiunea N-E Iași a desfășurat, mai multe controale de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, informează comisar șef adj Adrian- Felix Roșca.
Au fost verificați 233 de operatori economici din Județul Bacău, iar în urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat mai multe sancțiuni:
-208 amenzi contravenționale în valoare de 1.286.750 lei
-120 avertismente
-oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de peste 52 000 lei
-oprirea temporara de la comercializare a produselor neconforme în valoare de 7076 lei
Pentru patru unități, restaurantul din Moinești aparținând SC MATTROM SRL – PENSIUNEA HIMALAYA, un fast food din centrul orașului Bacău aparținând SC GOMAD PLAST SRL – SAORMERIA BĂNEASA, un magazin desfacere produse din carne aparținând SC COPANEX SRL și un magazin mixt din Satul Lespezi aparținând SC LILICORNEL IMPEX SRL a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării de servicii pentru o perioadă de 0-6 luni, ca urmare a neregulilor constatate, scrie jurnalfm.ro.
Dintre cele mai importante abateri constatate de echipele de control, menționăm:
-comercializarea unor produse alimentare cu diferențe de gramaj față de cel menționat pe ambalaj, gramajul fiind mai mic decât cel indicat pe etichetele individuale ale produselor
-diferențe de preț între valoarea prețului indicat pe produs și cel practicat la casa de marcat
-în cadrul vânzărilor cu preț redus, indicarea prețului pe etichete nu se realizau cu aceleași caracteristici de font și dimensiune
-nerespectarea regimului promoțiilor
-agregate frigorifice neigienizate, cu resturi de ambalaje și depuneri de gheață
-produse congelate cu ambalaj deteriorat și cu urme de arsuri de ger
-comercializarea unor produse alimentare cu ambalaj depreciat sau cu acumulare de lichid în amabalaj
-comercializarea unor fructe si legume cu modificari organoleptice sau de o calitate inferioară, la raft fiind menționată calitatea I
-folosirea, în zona de panificație, a unor tăvi cu grad avansat de arsură, a unor stative pentru tăvi și a unor rafturi metalice cu grăsime arsă și mizerie
-produse alimentare care nu respectă regimul termic
-alimente cu data limita de consum depasita