Guvernul, lovitură grea pentru Dorinel Umbrărescu, dar și pentru ceilalți constructor. Facilitățile fiscale vor fi eliminate

Cel mai puternic constructor român, Dorinel Umbrărescu, dar și alți constructori, au fost invitați la Guvern pentru a discuta despre eliminarea facilităților fiscale în sectorul construcțiilor.

Dorinel Umbrărescu și alți patroni din domeniu au fost invitați, ieri, la Guvern pentru negocieri cu privire la eliminarea facilităților fiscale în acest sector, măsură care ar putea fi aplicată din septembrie, după cum a anunțat Constantin Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, într-o conferință de presă, citează ziaruldebacau.ro.

Guvernul nu va renunța la eliminarea facilităților fiscale pentru sectorul construcțiilor, deși patronatele din domeniu au arătat că această măsură va afecta șantierele, iar la final, PIB-ul României va pierde prin restrângerea investițiilor.

Miercuri după-amiază, Executivul a invitat constructorii la noi discuții privind renunțarea de scutirea de la plata contribuției pentru sănătate (CASS) de 10 % și le-a comunicat că decizia va intra în vigoare la 1 septembrie. Pe de altă parte, o variantă care se ia în calcul este majorarea salariului brut în construcții de la 4000 la 4500 lei/brut din 2024, pentru ca muncitorii să nu plece în vest unde salariile sunt mai mari.

Scutirea de la plata CASS a fost introdusă prin Ordonanța 114/2018, act normativ care prevede și un salariu de minimum 3.000 de lei brut. Reducerea facilităților fiscale în sectorul construcțiilor ar urma să se aplice, potrivit PNRR, din 2025, iar până în 2028 ar putea fi complet eliminate.

Distribuie articol
comentezi?!