În prima lună a anului 2024, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, salvării persoanelor din medii ostile vieții și acordării primului ajutor calificat au intervenit la 𝟓𝟗𝟎 𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞.
În intervalul de referință, subunitățile de intervenție au acționat pentru lichidarea a 𝟗𝟕 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐞𝐧𝐝𝐢𝐢, 𝟏𝟏 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐝𝐞𝐫𝐢 𝐧𝐞𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞, au desfășurat 𝟓𝟏 de 𝐦𝐢𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢 pentru 𝐚𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫, au intervenit în 𝐭𝐫𝐞𝐢 𝐦𝐢𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢 pentru 𝐬𝐚𝐥𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐧𝐢𝐦𝐚𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫, în 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐢𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢 pentru 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐚𝐫𝐜𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞 și au gestionat 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝟏𝟏𝟒 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐢 în sprijinul comunităților. Totodată, echipajele 𝐒𝐌𝐔𝐑𝐃 au acționat în 𝟐𝟐𝟗 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐫𝐢.
Pentru eficientizarea intervențiilor și optimizarea timpilor de răspuns, subunitățile au efectuat 59 de recunoașteri în obiectivele din raioanele de intervenție. Pe timpul acestora, s-au verificat sursele de alimentare cu apă, căile de acces în obiective, configurația acestora și alte elemente care sunt semnificative pe timpul intervenției.
În vederea pregătirii forțelor de intervenție pentru misiunile specifice pe care trebuie să le îndeplinească, în luna ianuarie au fost organizate 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐞𝐱𝐞𝐫𝐜𝐢𝐭̦𝐢𝐢 cu forțe și mijloace în teren.
Din totalul evenimentelor și apelurilor gestionate de echipajele operative, 18 apeluri s-au dovedit a fi alerte false. Pe această cale, solicităm cetățenilor să apeleze cu responsabilitate Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112!
În ceea ce privește cauzele generatoare de incendii, cele mai frecvente cauze înregistrate în perioada menționată sunt: 𝑐𝑜𝑠̦𝑢𝑙/𝑏𝑢𝑟𝑙𝑎𝑛𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑓𝑢𝑚 𝑑𝑒𝑓𝑒𝑐𝑡 𝑠𝑎𝑢 𝑛𝑒𝑐𝑢𝑟𝑎̆𝑡̦𝑎𝑡 (𝟒𝟏 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐫𝐢), 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑎𝑙𝑎𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑒𝑙𝑒𝑐𝑡𝑟𝑖𝑐𝑒 𝑑𝑒𝑓𝑒𝑐𝑡𝑒 (𝟐𝟖 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐫𝐢), 𝑓𝑜𝑐𝑢𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑐ℎ𝑖𝑠 𝑖̂𝑛 𝑠𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐ℎ𝑖𝑠𝑒 (𝟖 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐫𝐢).
Pentru a evita producerea unor tragedii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău reamintește o serie de recomandări:
➢ Curățați, cel puțin odată pe an coșul de fum și manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței!
➢ Nu utilizați aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecție cu defecțiuni sau improvizații!
➢ Dotați locuința cu detectoare de fum și detectoare de gaze. Alarma produsă de aceste echipamente vă poate avertiza, în cazul producerii unui incendiu sau atunci când are loc o scăpare de gaze!
Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.