Pe 17 iulie 2023, în zona comunei Garoafa, din județul Vrancea, un angajat al Tehnostrade, firma lui Dorinel Umbrărescu, a simțit emanații de gaz și a sunat la Transgaz, a arătat compania de stat, întrebată de Libertatea. S-a constatat stricăciunea conductei din cauză că firma lucrase neautorizat, spune Transgaz, care a reparat-o imediat, iar CNAIR susține că nu știe nimic, așa că nu s-a luat nicio măsură împotriva constructorului. Pe 21 septembrie, pe același tronson din Autostrada Moldovei, aceeași firmă a găurit o altă conductă și 4 oameni au murit.
Înainte de explozia pe Autostrada Moldovei, soldată cu patru morți și cinci răniți, pe același tronson, la aproximativ 20 de kilometri distanță, a mai existat un incident grav, din fericire fără victime, au spus pentru Libertatea surse concordante din lumea constructorilor. Informațiile au fost confirmate oficial, la cererea redacției, de către Transgaz, operatorul sistemului național de transport.
Transportatorul de gaze afirmă că raportul intern întocmit în urma incidentului arată drept cauză a incidentului „realizarea de către SC Tehnostrade SRL Bacău a lucrărilor neautorizate în zona conductei, pentru construcția autostrăzii A7 Moldova”. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), beneficiarul lucrărilor făcute de firmele lui Umbrărescu, a solicitat aviz de la Transgaz pentru lucrări, iar acesta a fost emis în data de 4 ianuarie 2021.
Transgaz spune că nu a fost înștiințată Însă transportatorul de gaze spune că nu a fost anunțat de nimeni cu privire la începerea lucrărilor în zonă.
„SNTGN Transgaz SA nu a fost înștiințată prin nicio formă despre începerea lucrărilor în zonele de intersecție a autostrăzii Focșani – Bacău cu conductele de transport gaze naturale aflate pe traseul autostrăzii, înștiințare pe care beneficiarul avea obligația să o facă conform prevederilor avizelor eliberate pentru lucrarea menționată”, arată societatea de stat. De asemenea, acuză că firmele de construcții ale lui Umbrărescu nu au respectat avizul dat.
Transgaz acuză și CNAIR, care trebuia să facă supravegherea lucrărilor. „Obligația supravegherii desfășurării lucrărilor de construcție a Autostrăzii Focșani-Bacău revine beneficiarului”, punctează compania de gaze.
Citeşte întreaga ştire: INCIDENT PĂSTRAT SECRET. Cu două luni înainte de explozia de la Autostrada Moldovei, firma lui Umbrărescu a mai perforat o conductă de gaze făcând „lucrări neautorizate”, confirmă Transgaz, însă CNAIR spune că nu știe nimic