Jandarmii pe urmele pescarilor. Au dat amenzi de peste 8000 de lei. Din aprilie până pe 7 iunie este prohibiție

Cei care nu au înțeles faptul că pescuitul recreativ al oricăror specii de peşti şi altor vieţuitoare acvatice sub dimensiunile minime legale este interzis de lege sau nu au avut permis de pescuit valabil au fost nevoiți să suporte rigorile legii, nu mai puțin de 45 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8300 de lei, fiind aplicate de jandarmi în astfel de cazuri de la începutul anului, cu precizarea că peștele capturat a fost repus în mediul său natural.
 Prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională la regimul piscicol a reprezentat o direcție importantă de acțiune a Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și în anul 2022, în acest sens fiind constatate 14 infracțiuni și 279 de contravenții pentru încălcarea prevederilor O.U.G. nr.23/2008 privind pescuitul și acvacultura.
Acțiunile de acest gen vor continua în acest an, atenția jandarmilor fiind îndreptată asupra modului de respectare a normelor în vigoare pentru conservarea și protecţia faunei piscicole.
Jandarmii băcăuani reamintesc faptul că din data de 9 aprilie a început prohibiția generală pentru pescuitul în habitatele piscicole naturale, în scop comercial, recreativ/sportiv și familial, iar pescarii își vor putea relua activitatea începând cu 7 iunie , iar pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace în perioada de prohibiție, conform art. 59 lit. f din O.U.G nr. 23 din 5 martie 2008 (actualizata) privind pescuitul si acvacultura, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit, iar pescuitul comercial în perioada de prohibiţie conform art. 64 lit.e) din același act legislativ, constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadã cuprinsã între 1 şi 3 ani, după cum este precizat în comunicatul emis de Jandarmeria Bacău.
Îndemnăm cetățenii să susțină mecanismul și importanța perioadei de reproducere și să înțeleagă impactul direct asupra ecosistemului, prohibiția având ca scop principal protejarea resursei și asigurarea calității pescuitului, în viitor.

Distribuie articol
comentezi?!