Judecătoare din Onești, dată afară din sistem din cauza unor abateri disciplinare

Judecatoarea Iulia Mihaela Scurtu de la Judecătoria Onești a primit cea mai dură pedeapsă din partea Secției pentru judecători a Curții Supreme a Magistraturii – a fost dată afara din sistem.

Sanctiunea a fost dispusa pentru comitarea a trei abateri disciplinare: atitudini nedemne, nerespectarea dispozitiilor sefului instantei si exercitarea functiei cu grava neglijenta. Judecătoarea este acuzata ca a dispus masuri fata de persoane care nu erau parte in proces.

Astfel, judecatorii din CSM au decis miercuri, 14 iunie 2023, in unanimitate, sa o dea afara din sistem pe judecatoarea Iulia Mihaela Scurtu, pentru presupusa comitere a trei abateri disciplinare, notează luju.ro. Este vorba despre:

– “atitudinile nedemne in timpul serviciului fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”(art. 271 lit b) din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

– “nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente” (art. 271 lit. l) din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

– “exercitarea functiei cu grava neglijenta”(art.271 lit. s) teza a II-a din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

Potrivit informatiilor pe care le deține luju.ro, una dintre acuzatiile concrete aduse de Inspectia Judiciara judecatoarei Scurtu este ca aceasta ar fi dispus masuri fata de persoane care nu erau parte intr-un dosar pe care l-a solutionat.

Hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara poate fi atacata de judecatoarea Iulia Mihaela Scurtu cu recurs la Completul de 5 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Distribuie articol
comentezi?!