Home STIRI SI NOUTATI ”Nu tăiem paturi, nu închidem spitale, ci le eficientizăm”

”Nu tăiem paturi, nu închidem spitale, ci le eficientizăm”

0
316

”Nu tăiem paturi, nu închidem spitale, ci le eficientizăm, în sensul de a oferi servicii medicale de care populația are nevoie. Noi trebuie să oferim populației serviciile de care are nevoie”, aceasta a fost declarația ministrului Sănătății, Sorina Pintea, prezentă la Bacău, pentru a discuta pe tema Masterplan-ului pe sănătate, pentru Regiunea Nord-Est.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost prezentă la Bacău, unde a susținut o conferință de presă pe tema Masterplan-ului pe sănătate. Sorina Pintea a declarat, în cadrul conferinței, că a purtat discuții cu fiecare manager de spital și primar din zonă, pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la eficientizarea sistemului de sănătate băcăuan.

Masterplan-ul pe sănătate este un document întocmit în urmă cu doi ani de Ministerul Sănătății și experți ai Uniunii Europene, prin care se propun modificări în sectorul sanitar, în vederea atingerii eficienței, calității și accesului echitabil al pacienților la sistemul de sănătate. Ministrul Sănătății a declarat că aceste măsuri, pentru eficientizarea sistemului de sănătate, sunt necesare, dacă mai dorim să accesăm fonduri europene.

Prezentă la Bacău, Sorina Pintea, a explicat ce înseamnă această eficientizare, nicidecum, așa cum s-a tot vehiculat, că ar urma să se închidă spitale sau să se reducă numărul de paturi.

”Am avut discuții cu fiecare manger în parte, cu fiecare primar, astfel încât concluzia finală a fost următoarea: nu se taie paturi, nu s-a pus problema tăierii de paturi, ci a reconversiei. O secție este analizată după câțiva indicatori. Acolo unde indicele de utilizare a paturilor este sub un nivel optim, adică 80%, se pune problema reconversiei, adică a trecerii paturilor într-o altă secție care are nevoie cu adevărat de aceste paturi. În Masterplan nu se vorbește despre închideri de spitale, ci reconversie pe baza unor indicatori, în sensul de a oferi servicii medicale de care populația are nevoie”, a declarat Sorina Pintea.

”Nu dorim să închidem spitalul, dorim să îl eficientizăm”

Una din cele mai aprinse discuții pe tema acestui Masterplan a fost legată de spitalul din Comănești. S-a tot vehiculat că există un draft al Masterplan-ului prin care spitalul din Comănești ar urma să se închidă.

Ministrul Sănătății a explicat în cadrul conferinței de presă că nu se dorește închiderea spitalului, ci la fel ca și în cazul celorlalte din județul Bacău, eficientizarea, astfel încât să ofere pacienților serviciile medicale de care are nevoie.

”Nu dorim să închidem spitalul, dorim să îl eficientizăm. Și am să dau un exemplu: secția de chirurgie de la spitalul din Comănești. Are 15 paturi. Secția este utilizată în proporție de 24%, asta înseamnă că 20 de zile din 30,  paturile nu sunt ocupate. Și atunci ce concluzie putem să tragem? Că populația are nevoie de aceste serivicii medicale? Nu. Nu are nevoie. Și atunci am propus să transferăm din cele 15 paturi de la chirugie, 5 paturi la spitalizare de zi -chirurgie. Adică un pacient care se operează la Bacău, nu ar mai fi nevoie să vină tot aici să își scoată firele sau să se panseze, ci poate merge la Comănești. Alt exemplu, tot de acolo: secția de Cardiologie: 10 paturi, 38% grad de ocupare. Asta înseamnă că 15 zile paturile sunt goale și am propus să transformăm 5 paturi în spitalizare de zi, astfel încât pacientul de la Comănești să poată să vină șă își facă analizele, să poate fi urmărit”, a explicat ministrul Sănătății.

La o zi după conferința de presă susținută de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, PNL Bacău a susținut o conferință de presă în care primarul orașului Comănești, Viorel Miron a explicat de ce nu i se par corecți acești indicatori, după care a fost analizat spitalul din oraș.

”Adresabilitatea la spitalul din Comănești este foarte mare. În legătură cu indicele de utilizare a paturilor, după care s-a făcut analiza la spitalul din Comănești, nu ne putem compara cu Moineștiul, pentru că noi am început să facem spitalul de la 0. Nu am mai avut medici. Medicii pe care i-am avut, au plecat. Cei mai buni medici pe care i-am avut la cardiologie, de exemplu,  au plecat la Moinești. Acum se iau indicatori pe cardiologie când noi abia am reușit să angajăm un medic la Comănești. Un medic nu mai poate să facă aceiași indicatori de utilizare pat, ca doi medici. De asemenea, la chirurgie, când au desființat spitalul au plecat și medicii, și anesteziștii. Am luat-o de la 0 și anul trecut am reușit să angajăm trei anesteziști. Am fost comparați cu indicele utilizare pat pe anul 2018 și este abia 24%. Da, dar în 2018 nu am avut decât un singur anestezist. Abia acum ne-am pus pe picioare și avem cu ce să facem față.  Am discutat cu doamna ministru, am fost de acord să mergem luni, 11 martie, cu indicatorii și cu propuneri de a face anumite modificări”, a declarat primarul orașului Comănești, Viorel Miron.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a încheiat conferința de presă accentuând ideea că prin acest Masterplan nu se dorește închiderea unor spitale sau reducerea numărului de paturi. Nici un spital din județul Bacău nu va avea de suferit, nu vor fi reduceri de personal, dar se vor eficientiza, astfel încât să ofere populației serviciile medicale de care au nevoie și gradul de satisfacere al pacienților să crească.

Sursă foto: Acum TV

vezi mai multe articole
Load More In STIRI SI NOUTATI

vezi si...

De astăzi, 10 iulie, intră în vigoare restricțiile de circulație pe podul peste râul Trotuș

Astăzi, 10 iulie, cu puțin timp în urmă a avut loc o vizită pe teren la podul peste râul T…