EconomieSocial

Ovidiu Budeanu vrea transfer de actiuni pe baza unui raport de evaluare la Apa Canal Onesti

Actionarul majoritar al societatii Apa Canal Onesti, Ovidiu Budeanu, isi mentine disponibilitatea de a ajunge la o intelegere in privinta transferului de actiuni ale acesteia catre Primaria Onesti, dar numai daca stabilirea valorii actiunilor se face printr-un raport de evaluare. Valoarea actiunilor – mai spune Ovidiu Budeanu – trebuie sa reflecte si valoarea infrastructurii de apa care a facut obiectul evaluarii si al introducerii ei in valoarea actiunilor la privatizarea societatii Onedil Onesti, din care provine societatea Apa Canal. Pe aceasta tema au avut loc, recent, noi negocieri, dar fara rezultat, iar Consiliul Local si Primaria Onesti cred ca aceasta este o noua incercare de tergiversare a solutionarii problemelor, ceea ce va duce la depasirea termenului pâna la care Unitatea Administrativ Teritoriala Onesti mai poate depune un proiect de finantare din fonduri europene pentru modernizarea sistemului de apa-canal, de circa 30 de milioane de euro.

„Societatea Apa Canal – declara in aceasta cauza primarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc – trage de timp, dar incaseaza de la onesteni sumele pentru apa si canalizare si nu achita contravaloarea acestora la Compania Regionala de Apa Bacau (CRAB). Nu exista, in acest moment, o solutie pentru incetarea litigiilor intre SC Apa Canal si Primaria Onesti incât municipiul sa se bucure de finantare europeana”.
In replica, Ovidiu Budeanu sustine ca astfel de afirmatii sunt „urâte si nejustificate”. „Consiliul Local si Primaria Onesti spun acum ca s-au impotmolit discutiile intre noi – ne-a declarat Ovidiu Budeanu. Noi credem ca nu este asa. Numai ca sunt anumite elemente peste care nu se poate trece. Dar primaria nu intelege ce este cu Raportul de evaluare. Noi ramânem deschisi la discutii. In cazul in care afirmatia ca s-ar putea lua fonduri europene de 30 de milioane de euro are un suport real si nu este doar o «aruncatura», si eu si colectivul de la Apa Canal am vrea ca aceasta ipoteza sa nu fie doar o strategie de a lua gratuit societatea Apa Canal la Primarie. Sau e un nou tertip, dupa ce ei nu au reusit sa ia societatea prin procese in instantele de judecata, nici prin politica de preturi la consumul de apa si canalizare si nu au reusit sa ne ia nici angajatii din firma, sa-i momeasca la ei? Acum, printr-o asemenea stratagema ar vrea sa puna iar populatia orasului impotriva noastra?”.

Orice e de vânzare, dar pe un suport legal

Societatea Apa Canal Onesti s-a reorganizat dintr-o regie autonoma de apa si canalizare, proprietate de stat, si este continuatoarea unor servicii de când exista orasul. Regia a fost privatizata in baza legilor vremii de atunci, când s-a facut un transfer de bani pe baza unui raport de evaluare. Astfel, in anul 1999 Ovidiu Budeanu a achitat 20 de miliarde de lei catre Fondul Proprietatii de Stat (FPS), din care 90%, conform legii, revenea Primariei Onesti. „In raportul de evaluare era trecuta intreaga infrastructura de apa si canalizare – spune actionarul majoritar. Daca noi, ca societate, avem retele si cladiri trecute acolo, nu putem acum sa scoatem astfel de active din inventar in baza unui simplu protocol. Noi avem aceste mijloace fixe trecute in patrimoniu cu valoarea lor. Daca le scoatem din inventar, in locul lor trebuie sa intre contravaloarea pe care o au. Altfel ce ne facem cu TVA-ul, cu impozitul pe profit care ar rezulta in baza acestui inventar? Ne trebuie un suport legal pentru transfer”.

De aceea, actionarul majoritar solicita un transfer de actiuni pe baza unui raport de evaluare facut de experti alesi aleatoriu. „Daca Primaria nu accepta un astfel de raport – a opinat Ovidiu Budeanu -, ma face sa cred ca suma de 30 de milioane de euro invocata din fonduri europene nu e decât praf in ochi, un motiv de a asmuti populatia impotriva noastra. Daca am avea un raport de evaluare, eu in 24 de ore as semna la notariat actele de transfer. Adica transferul de actiuni, nu de bunuri. Sa nu confundam capitalul social al unei firme cu patrimoniul ei”. In plus, Unitatea Administrativ Teritoriala trebuie sa preia integral actiunile Apa Canal daca vrea sa acceseze fonduri europene, adica si de la micii actionari, carora ar trebui sa le dea acelasi pret pe actiune ca si majoritarului. „Preluarea unei asemenea societati – a mai opinat Ovidiu Budeanu – implica un anume grad de maturitate. Problema nu trebuie privita simplist. Iar daca aceasta societate nu va fi preluata legal, Uniunea Europeana nu va da nici un ban pe un proiect de modernizare a ei”.

Primaria mai sustine ca este proprietara infrastructurii de apa a orasului in baza HG 1347/2001 privind atestarea domeniului public al judetului Bacau, precum si al municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Bacau. „Dar – spune, in replica, Ovidiu Budeanu -, Primaria foloseste un argument total fals, aruncat de altfel in fata fiecarei instante de judecata. Dreptul de proprietate se dovedeste prin alte acte normative, deoarece HG 1347 face doar o inventariere si nu un transfer de proprietate. Primaria a incasat 18 miliarde de lei, pret in care au intrat si retelele de apa si canalizare. Or, eu daca dau acum inapoi patrimoniul, trebuie sa-l dau pe aceeasi filiera, conform legilor economice”.

„Fara atâtea procese, Onestiul avea retea noua de apa”

Mai multe instante de judecata, inclusiv de Curtea Suprema de Justitie, au dat pâna acum hotarâri prin care se spune ca privatizarea societatii Apa Canal s-a facut in conditiile legii. Dar, Primaria nu cedeaza. „Daca ei nu ne incurcau si aveam relatii corecte – a mai spus Ovidiu Budeanu -, Onestiul avea toata reteua de apa si canal noua, statii de epurare moderne si tarife sustenabile. Faceam investitii, dar diminuam din pierderi si astfel câstigam. Am schimbat in fiecare an câte opt km de retea, numai din fonduri proprii. Noi, la Apa Canal, nu am luat niciodata dividende. Tot profitul realizat in 18 ani a fost reinvestit si am facut lucrari numai cu oamenii nostri, circa 145, care sunt si ei utilizatorii serviciilor noastre”.

In aceasta disputa urmeaza, insa, un nou proces in instanta de judecata, care va avea loc chiar astazi, 12 septembrie.

„Primaria stie foarte bine ca atunci când m-au dat in judecata pentru revendicare imobiliara instantele au respins actiunea pe motiv ca nu au documente de proprietate. In aceste conditii, problema nu poate fi rezolvata decât la masa tratativelor, actiune pentru care noi suntem deschisi. Dar cu raport de evaluare, baza legala, transfer de actiuni si transfer de bani in sume rezonabile. Eu nu trag de timp. Iar ei arunca informatii false. Spun ca incasam de la populatie si nu investim. Fals: tot ce incasam intra in salariile personalului, in obligatiile la bugetul de stat si bugetul local, iar diferenta merge la CRAB.”
Ovidiu Budeanu, actionarul majoritar al SC Apa Canal Onesti

Desteptarea.ro

Vezi și
Social

NEWS ALERT - Trafic oprit in Oituz, judetul Bacau din cauza zapezii si a copacilor cazuri pe carosabil

Iarna in toata regula in zona Oituz, din judetul Bacau. Traficul este oprit la aceasta ora, intrucat…
Vezi mai mult
Social

Implementeaza Campanii PPC eficiente în România

Marketingul online a căpătat o amploare deosebită în ultimii ani, de aceea multe firme caută…
Vezi mai mult
Social

Unde găsești cele mai bune centrale pe peleți

În primul rând, peleții ca și combustibil solid reprezintă o opțiune mult avantajoasă din…
Vezi mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *