Parc de eoliene, pe dealurile lângă Onești

15 generatoare eoliene, înalte de 230 de metri, vor fi amenajate pe dealurile de lângă Onești. Investiția aparține aceleiași firme care, după ce a cumpărat Termocentrala Borzești, a început construirea unui parc fotovoltaic de proporții, în zonă.

Investitorii se arată din ce în ce mai interesați de potențialul zonei limitrofe fostei platforme petrochimice și de producere a energiei termice și electrice de la Borzești. Aceștia au început să fie atrași în special după ce au dispărut majoritatea obiectivelor care compuneau complexul industrial de pe valea Trotușului, notează Deșteptarea.ro.

Astfel, dacă inițial, oamenii de afaceri au „mirosit” potențialul zonei, demarând o investiție majoră într-un parc fotovoltaic, acum, interesul lor este de a dezvolta și o instalație de producere a energiei verzi, de această dată, folosind eolienele. Este vorba despre un ansamblu energetic neconvențional – parc eolian – cu o putere instalată totală de 85MW, având în componență 15 centrale (turbine) eoliene de tip Vestas. Proiectul aparține firmei Borzești Wind, parte din grupul care a cumpărat fosta termocentrală Borzești. „Scopul investiției este de a valorifica potențialul eolian al județului Bacău (municipiul Onești, comunele Gura Văii și Helegiu) și al terenurilor aflate în proprietatea beneficiarului, cu consecințe benefice asupra mediului, prin înlocuirea / suplimentarea energiei electrice produse în instalații termoenergetice, cu energie electrică produsă din surse regenerabile. (…) În domeniul economic, investiția va avea un impact pozitiv, deoarece va avea loc o diversificare a activităților economice, precum și o creștere a ponderii sectorului privat în acest domeniu. Investitia propusă prezintă și utilitate publică locală prin crearea de noi locuri de muncă, creșterea veniturilor la bugetele comunei, inclusiv amenajări de infrastructură de transport”, se arată în memoriul de prezentare a proiectului.

Distribuie articol
comentezi?!