Patru cazuri de West Nile în Bacău. Recomandări DSP Bacău

Va informam ca la nivelul judetului Bacau, pana la data de 19.10.2023, s-au confirmat patru cazuri de infectie cu virus West Nile, astfel: 2 cazuri la persoane de sex feminin, in varsta de 55 de ani, respectiv 51 ani, din mediul rural si 2 cazuri la persoane de sex masculin, in varsta de 56 de ani, respectiv 20 ani, din mediul urban.

Mentionam ca toate cele 4 cazuri au avut evolutie clinica favorabila.

Masurile intreprinse de catre DSPJ Bacau au constat in:

 • reluarea informarii cabinetelor de medicina de familie, UPU/CPU, asupra necesitatii de indrumare spre sectiile de boli infectioase a cazurilor cu sindrom febril prelungit si a cazurilor compatibile cu diagnosticul de meningita/meningo-encefalita/encefalita;
 • reluarea informarii cabinetelor de medicina de familie  asupra necesitatii de a atentiona populatia privitor la masurile de autoprotectie necesare (montarea de plase la geamuri, folosirea de solutii repelente pentru tantari, indepartarea apei stagnante si a gunoaielor din curti si subsoluri din bloc);
 • notificarea UAT-urilor din judetul Bacau privitor la reluarea activitatilor de dezinsectie cu actiune asupra tantarilor;
 • notificarea Centrului de Transfuzii Bacau.

Virusul West Nile se transmite prin înţepătura ţânţarilor infectaţi, aceştia la rândul lor contactându-l prin înţeparea păsărilor infectate. Virusul nu se poate transmite prin contact uman obişnuit (atingere, strângere de mână, sărut, etc).

Factorii favorizanţi pentru apariţia epidemiilor în Europa sunt modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente) precum şi intensificarea circulaţiei de călători şi mărfuri.

La om, în majoritatea cazurilor, infecţia este asiptomatică, iar cand simptomele apar, spectrul clinic şi severitatea sunt foarte variate. Astfel :

 • Aproximativ 20% din cazuri dezvoltă o infecţie cu simptome  moderate, ce apar după 8-10 zile de la înţepătura ţânţarului şi se manifestă prin : febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, uneori greaţă şi vărsături, diaree, rareori inflamarea ganglionilor limfatici.
 • Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virus West Nile, dezvoltă simptome severe de boală (meningoencefalită) manifestate prin febră ridicată, dureri mari de cap, rigiditatea coloanei cervicale, dezorientare, tremor şi convulsii,  slăbiciune musculară şi paralizii, pierderea vederii, comă şi uneori deces. Simptomele pot persista mai multe săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente.

Persoanele care pot dezvolta forme severe de boală sunt cele cu sistem imunitar deficitar, cu boli cronice, copiii şi bătrânii.

Metodele de prevenire a înţepăturilor de ţânţar sunt:

 • Evitarea expunerii la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
 • Utilizarea substanțelor chimice repelente împotriva țânțarilor;
 • Utilizarea de insecticide în locuință/în jurul locuinței;
 • Împiedicarea pătrunderii țânțarilor în locuinte prin montarea plaselor de protecție la ferestre;
 • Desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
 • Îndepărtare recipientelor cu apă stătută și a gunoiul menajer.
Distribuie articol
comentezi?!