Social

Pensia anticipată parțială NU va dispărea

Apariția Legii 127/2019, noul act normativ care reglementează sistemul public de pensii, a avut darul să semene îngrijorare în rândul multor asigurați care vor să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei standard. Mai exact, este vorba despre cei care ar putea să iasă la pensie anticipată parțială după 1 septembrie 2021, când noua lege va intra în vigoare. În această lege, însă, nu se mai regăsește noțiunea de pensie anticipată parțială, ceea ce i-a făcut pe mulți să tragă concluzia că de la 1 septembrie 2021 nu vor mai avea această posibilitate de pensionare.

Dar nu este niciun motiv să se teamă. Aceasta pentru că pensia anticipată parțială este prevăzută și în Legea 127/2019, dar sub altă denumire. Este reglementată în ”Secțiunea a 2-a” din această lege sub titlul ”Pensia anticipată”. Cât despre pensia anticipată, din momentul de față, această variantă a fost inclusă în ”Secțiunea 1-a” din Legea 127/2019, la articolul 57.

Condițiile de pensionare rămân aceleași

Așadar, și după 1 septembrie 2021, vor putea ieși la pensie anticipată parțială persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (35 ani, bărbații și 31 de ani și 9 luni, în prezent, respectiv, 35 de ani în 2030, pentru femei), precum și cele care l-au depășit cu până la 8 ani. Dacă îndeplinesc una din aceste condiții, ele se vor putea pensiona cu până la 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare (65 ani, bărbații, 63 ani, femeile, în 2030, creșterea pentru ele fiind progresivă), ca și acum.

Și vor fi penalizate, ca și în prezent. Pensia pentru limită de vârstă pe care ar trebui să o aibă le va fi diminuată în raport de stagiul de cotizare pe care îl au peste cel complet și de numărul de luni de reducere (anticipare) a vârstei standard. Astfel, cei care au mai puțin de un an peste stagiul complet de cotizare vor suporta o diminuare cu 0,50 la sută pentru fiecare lună de anticipare. În total, penalizarea (cea mai mare) va fi de 30 la sută și este vorba despre cei care au doar stagiul complet de cotizare ori mai puțin de un an peste acesta și vor ieși la pensie mai devreme cu 5 ani decât vârsta standard de pensionare.

Pentru fiecare an în plus la stagiu diminuarea scade cu 0,05 la sută. Celor care au între 7 și 8 ani de vechime în muncă în plus față de cea completă pensia cuvenită li se va diminua cu 0,15 la sută pentru fiecare lună de anticipare. În momentul în care persoana în cauză va ajunge la vârsta standard de pensionare, ea va beneficia de recalcularea pensiei în funcție de stagiul de cotizare acumulat, astfel că penalizarea va dispărea. Citeste continuarea aici

Sursa: Desteptarea

Vezi și
Social

Cum să alegi furnizorul de materiale și echipamente de sablare

Sablarea asigură pregătirea suprafețelor pentru tratamente ulterioare, fiind în esență o…
Vezi mai mult
Social

NEWS ALERT - Trafic oprit in Oituz, judetul Bacau din cauza zapezii si a copacilor cazuri pe carosabil

Iarna in toata regula in zona Oituz, din judetul Bacau. Traficul este oprit la aceasta ora, intrucat…
Vezi mai mult
Social

Implementeaza Campanii PPC eficiente în România

Marketingul online a căpătat o amploare deosebită în ultimii ani, de aceea multe firme caută…
Vezi mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *