Iunie 2023 a fost cea mai călduroasă lună iunie la nivel global din istoria măsurătorilor meteorologice prin prisma temperaturilor înregistrate în apa mărilor şi în aer, potrivit administratorilor Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, finanţat de Uniunea Europeană, informează Reuters.
„A fost cea mai călduroasă lună iunie la nivel global, depăşind cu peste 0,5°C media din intervalul 1991-2020 şi depăşind iunie 2019 – precedentul record – cu o marjă substanţială”, precizează raportul Copernicus.
Programul european Copernicus şi-a bazat concluziile pe analize generate cu ajutorul computerelor, care au folosit miliarde de date furnizate de sateliţi, nave, avioane şi staţii meteorologice din lumea întreagă.
Administratorii acestui program afirmă că Europa s-a confruntat cu temperaturi record în iunie 2023, în timp ce regiuni din America de Nord, Asia şi estul Australiei au fost considerabil mai călduroase în comparaţie cu valorile obişnuite de temperatură pentru această perioadă a anului.
Din cauza acestor temperaturi, meteorologii spun că trebuie să ne așteptăm și la episoade de instabilitate atmosferică. De altfel, este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Moldova, precum și în vestul și nordul Munteniei. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55…65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.