Utilizatorii de internet din România au recepționatmesaje nesolicitate, sosite din partea unor necunoscuți prin intermediul unei aplicații de mesagerie on-line. Mesajele erau de obicei formulate în limba engleză sau în limba română.
În spatele mesajelor nesolicitate se aflau de fapt infractori cibernetici, care încercau să îi convingă pe utilizatori să aprecieze ( 👍 like) anumite postări pe social media, de obicei fiind vorba despre videoclipuri de pe rețelele de socializare, cu scopul de a fi remunerați pentru acest serviciu.
Pentru a-i convinge de legitimitatea acestei șanse de a face rapid bani, după trimiterea dovezilor, atacatorii transmiteau în conturile interlocutorilor care au completat această sarcină o anumită sumă de bani. Însă, pentru a obține banii corespondenți task-ului prestat erau redirecționați către un canal de comunicare din cadrul altei aplicații de mesagerie, pentru a menționa un cod care ar fi validat faptul că au dus la îndeplinire sarcina.
Mai departe, mulțumiți de faptul că executând o acțiune simplă au generat sume cuprinse între 10 și 50 ron, de la caz la caz, în câteva minute, potențialele victime sunt încurajate să investească la rândul lor bani pe platforme care le-ar aduce oportunitatea de a câștiga și mai mulți bani. Între timp, sunt invitați să se alăture unui alt grup de discuții pe platforma de mesagerie, acolo unde ar putea fi ghidați de ‘specialiști’ în investiții, pentru a genera sume mai mari.
Folosindu-se de tehnici de inginerie socială, acești așa ziși specialiști, care de fapt sunt infractori cibernetici, au ca obiectiv extragerea de la potențialele victime a unor date sensibile (personale, de autentificare, dar și financiare) dar și sume importante de bani sub pretextul acestor ”investiții” generatoare de profit pe termen scurt.
Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că grupurile de chat către care sunt trimise potențialele victime au adunat deja audiente considerabile, unul dintre ele bifând 5.000 de abonați, iar celălalt peste 10.000! Pe acele grupuri, există multiple ”dovezi” fabricate de atacatori pentru a convinge utilizatorii să investească mai departe sume cât mai mari de bani, pentru a obține un profit și mai consistent.
Obiectivul principal al atacatorilor este extragerea de date și de bani de la potențialele victime, iar metodele variază. Au existat situații în care utilizatorii care și-au dat seama că este vorba despre o capcană, au raportat inclusiv încercarea infractorilor cibernetici de a-i convinge să iși deschidă conturi online, să furnizeze date de pe cardurile bancare pentru a investi în criptomonede, ori chiar să instaleze aplicații malițioase.
Polițiștii vă sfătuiesc cum sa vă feriți de astfel de capcane:
Fiți vigilenți atunci când navigați în mediul online, în special atunci când întâlniți o ofertă mult prea bună ca să fie reală;
Fiți suspicioși atunci când primiți astfel de oportunități rapide de câștig, mai ales când vin prin mesaje nesolicitate, de la conturi necunoscute;
Verificați informațiile legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de ”oferte”;
Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online și evitați astfel de conturi sau persoane necunoscute care vă invită să aderați la programe false de investiții. Atenție deopotrivă la mesajele alarmiste, care vă invită să efectuați o acțiune rapid sau care anunță disponibilitatea ofertei exclusiv pentru o categorie de utilizatori.
Evitați accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate, care oferă oportunități rapide de îmbogățire sau de economisire, dacă acestea conțin astfel de resurse, dar și instalarea de aplicații sau programe la cerere;
Nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană;
În cazul în care ați introdus date financiare, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție.