Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita cere demolarea celor 150 de cruci de lemn amplasate la Valea Uzului de români

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a cerut readucerea Cimitirului de la Valea Uzului la starea iniţială, în urma amplasării a 150 de cruci pentru eroii români. El a declarat că s-au comis mai multe infracţiuni în timpul acestui eveniment și a subliniat că acele cruci trebuie eliminate. Borboly a criticat pasivitatea autorităţilor române în faţa acţiunii ilegale şi a descris evenimentul drept “o ruşine” şi “de nedescris”. El a subliniat că legea trebuie respectată într-un stat de drept și că cei care comit infracţiuni trebuie să fie opriţi.

Borboly Csaba nu a dorit să comenteze declaraţiile liderului Asociaţiei Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, iniţiatorul acţiunii de sâmbătă, care a spus că, dacă va fi contestată în instanţă amplasarea celor 150 cruci, acelaşi lucru va face şi el în legătură cu crucile amplasate pentru soldaţii maghiari.

„Din păcate, sâmbătă s-au comis mai multe infracţiuni în Valea Uzului, în Cimitirul Internaţional al Eroilor. Eu cred că Jandarmeria, Poliţia trebuiau să acţioneze, nu numai să identifice persoanele care au comis (infracţiunile – n.red.), dar trebuiau să le oprească. Pentru că, cu câteva zile înainte, în 30 iunie, împreună cu reprezentanţii Armatei, MApN, reprezentanţii judeţului Bacău, ai oraşului Dărmăneşti şi noi, cei din judeţul Harghita, am căzut de acord pentru diverse soluţii, propuneri, să formăm o echipă care să conlucreze, să lucreze în consens, să avem în spate şi avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, care, la rândul său, trebuie să aibă consultări necesare cu statele care au acolo soldaţi înmormântaţi. Eu cred că aceasta este soluţia şi eu cred că trebuie să fie readus în starea iniţială cimitirul, aşa cum a fost în ziua zero, în data de 30 iunie 2023. Sunt legi clare, sunt reglementări clare şi legale şi eu cred că în următoarele zile trebuie dispusă readucerea la aceeaşi situaţie”, a declarat Borboly Csaba, conform Agerpres.

Distribuie articol
comentezi?!