Comunicate RAJA OnestiSTIRI SI NOUTATI

RAJA demarează un proiect pe fonduri europene de peste 67 de milioane de lei

Compania de apă RAJA S.A. Constanța a semnat un contract de execuție pentru lucrări de 67 de milioane de lei pentru modernizarea rețelelor de apă. Este vorba de un proiect prin care se vor face lucrări în 91 de localități și se vor instala peste 2.500 km conducte de apă. Contractul semnat vineri, 12 iunie, face parte dintr-un proiect mai amplu derulat de RAJA prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), în care sunt prevăzute și investițiile ce vor fi derulate în municipiul Onești.

RAJA continuă derularea investițiilor cu finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), ce reprezintă o nouă etapă pentru implementarea unor proiecte majore de modernizare și dezvoltare a sistemelor de apă și apă uzată din întreaga arie de acoperire.

Vineri, 12 iunie, la Constanța, a fost semnat Contractul de Lucrări 22 (CL 22) “Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și de canalizare, reabilitare stație de pompare apă uzată, stații noi de pompare apă uzată și conducte de refulare aferente, din localitatea Agigea. Rețele apă Ovidiu, Cumpăna, Poiana. Aducțiuni Ovidiu, Poiana. Rețele de canalizare Ovidiu, Cumpăna, Poiana.”, cu o valoare totală 67.835.525,22 lei. Acest contract face parte dintr-un proiect amplu, în valoare totală de aproximativ 600 milioane euro, scopul Companiei RAJA fiind să asigure constant apă potabilă de calitate și servicii centralizate de canalizare durabile, fiabile, performante, după cum a declarat Felix Stroe, directorul general RAJA.

„POIM, un program care atrage mulți bani europeni și în cadrul căruia RAJA are două proiecte. Unul de 593 de milioane de euro și un altul de aproximativ 50 de milioane de euro pentru regiunea Onești – Bacău. În total, peste 640 de milioane de euro și avem de gând să mai facem alte două proiecte în cadrul acestui Program Operațional. Una peste alta, dacă adăugăm POS-ul de Mediu și în POIM, compania noastră a reușit să atragă în România și să dezvolte investiții de peste 1,1 miliarde de euro, care este o cifră impresionantă și care plasează compania RAJA pe o poziție fruntașă la nivel național. Aș vrea să vă spun că nu este deloc de neglijat contribuția pe care trebuie să o pună autoritățile locale și compania RAJA. UE pune 75% din valoarea proiectelor, iar 25% trebuie să fie contribuție românească, în speță 2% pun autoritățile publice locale, iar restul de 23 de procente se împarte între RAJA și Guvern. Deci, 11,5% pune RAJA, a declarat Felix Stroe.

„În scopul conformării la Directivele Europene privind calitatea apei destinate consumului uman (98/83/CE) și epurarea apelor uzate (91/271/EEC), concomitent cu conformarea utilităților la cerințele europene de mediu și îndeplinirea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare, RAJA SA a elaborat Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria sa de operare, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM). Aplicația de finanțare (studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu, devizul general, documentațiile tehnice) a fost realizată pe parcursul a trei ani, sub directa coordonare a diviziei de consultanță JASPERS, activitățile fiind demarate în a doua jumătate a anului 2014. În urma procesului de evaluare tehnică, financiară și instituțională, Ministerul Fondurilor Europene a aprobat în integralitate Aplicația de Finanțare, drept pentru care, la data de 31.08.2018, a fost semnat Contractul de Finanțare. Proiectul are o valoare de peste 593 milioane Euro și vizează investiții pe raza a 91 de localități din cadrul a 6 județe (Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov), fiind structurat în cadrul a 50 contracte de lucrări și 4 contracte de servicii.“, a precizat compania RAJA.

Pentru municipiul Onești, programul de investiții, ce urmează a se derula, prevede o stație de captare nouă pe râuș Trotuș, o stație de tratare, o stație de clorinare, o stație nouă de înmagazinare a apei, 6,9 km de conductă aducțiune nouă, 4 stații noi de pompare a apei, 6,78 km rețea extinsă de distribuție a apei potabile, 18,86 km rețea reabilitată de distribuție a apei potabile, 26 km rețea canalizare extinsă, 3,4 km rețea canalizare reabilitată, 11 stații noi de pompare a apei uzate, 6,6 km noi de conducte refulare, 1 stație de epurare reabilitată.

De asemenea, proiectul asigură finanțare pentru un Sistem centralizat SCADA apă – apă uzată la nivel local și conectarea cu cel existent în aria de operare a Raja și echipamente și utilaje operaționale, destinate operării și întreținerii infrastructurii de apă și canalizare la nivelul ariei de operare a operatorului regional RAJA SA.

 

(sursă: ct100.ro; ordinea.ro; tomisnews.ro)

Vezi și
Comunicate RAJA Onesti

Programul furnizării apei potabile in municipiul Onesti pentru astăzi, 25 iulie 2021

In cursul nopții trecute, avaria produsă pe conducta de aducțiune apartinand CRAB a fost…
Vezi mai mult
Comunicate RAJA Onesti

Update - De duminică, se va relua furnizarea apei in regim continuu. - Avarie C.R.A.B. pe conducta de aducțiune!

UPDATE Avaria, la conducta ce alimentează Oneștiul si mai multe localități de pe Valea…
Vezi mai mult
Comunicate RAJA Onesti

PRESIUNE SCĂZUTĂ PE CALEA MĂRĂȘEȘTI, CALEA ADJUDULUI ȘI ZONA INDUSTRIALĂ

Pentru remedierea unei avarii aparute astazi pe Calea Marasesti, RAJA SA a fost nevoita sa scada…
Vezi mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *