Razie a Poliției și Gărzii Forestiere în două comune băcăuane. Instalații și mașini de prelucrat lemnul, descoperite acasă la mai mulți bărbați

Polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Brusturoasa au acţionat, sîptîmâna trecută, pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice şi a altor încălcări ale legislaţiei, privind circulaţia şi comercializarea materialului lemnos.

În urma activităților desfășurate împreună cu reprezentanții Ocolului Silvic Ciobănuș și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava au fost legitimate 41 de persoane, 32 de autovehicule controlate și puse în executare 2 mandate de percheziție domiciliară.

De asemenea, au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale în valoare de 11.000 de lei și a fost confiscată cantitatea de 33 de m.c. de material lemnos, în valoare de 14.000 de lei. Totodată, au fost indisponibilizate opt instalaţii de debitat/maşini de prelucrat material lemnos neautorizate, una de tip „banzic” şi şapte de tip „Circular” specifice atelierelor de tâmplărie.

Exemple:

1. Polițiștii și specialiștii din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, emise de Judecătoria Moinești, ocazie cu care, la domiciliile a doi bărbați, de 53 și 54 de ani, ambii din comuna Brusturoasa, au fost identificate opt instalaţii de debitat/maşini de prelucrat material lemnos neautorizate, una de tip „banzic” şi şapte de tip „Circular” specifice atelierelor de tâmplărie şi cantitatea totală de 11 m.c material lemnos.

Cantitatea de material lemnos, în valoare totală de 8.300 de lei a fost ridicat în vederea confiscării și dat în custodie reprezentantului Ocolului Silvic Ciobănuş, iar instalaţiile de debitat au fost indisponibilizate. De asemenea, în grădina bărbatului de 54 de ani a fost identificată cantitatea de 6 m.c lemn esenţă răşinoase, specia brad, în valoare de 3.100 de lei, material lemnos provenit din tăierea ilegală de arbori comisă la data de 28 ianuarie a.c., ce a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţii şi tăiere ilegală şi furt de arbori.

2. Polițiștii și specialiștii din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au procedat la efectuarea unui control la o societate comercială din comuna Ghimeş – Făget, administrată un bărbat de 36 de ani. Cu această ocazie s-a constatat că societatea cu depozit şi punct de lucru în comuna Ghimeş-Făget, are ca obiect de activitate prelucrarea şi rindeluirea materialului lemnos. În urma controlului scriptic cu privire la achiziţionarea, depozitarea, prelucrarea şi expedierea materialului lemnos a rezultat o diferenţă de aproximativ 10 m.c lemn de foc esenţă răşinoase, faţă de controlul faptic efectuat în curtea punctului de lucru.

Având în vedere aspectele constatate, s-a procedat la confiscarea cantităţii de material lemnos în valoare de 1.500 de lei, iar societatea în cauză a fost sancţionată contravenţional.

Distribuie articol
comentezi?!