Comunicate RAJA Onesti

S-a semnat contractul pentru noua stație de epurare a apelor din Onești

Vineri, 26 iunie, la Constanța, s-a semnat contractul de lucrări pentru reabilitarea și modernizarea stației de epurare din municipiul Onești, în zona Jevreni. Lucrările fac parte din proiectul privind ”Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Municipiul Onești, în perioada 2014-2020.”

Felix Stroe, directorul general al Operatorului regional de apă și canalizare RAJA Constanța, care admnistrează și serviciile de apă-canal Onești, a semnat cu executantul lucrărilor, societatea OCSA Construcții și Infrastructură, contractul pentru modernizarea stației de epurare, foarte importantă pentru municipiu. La eveniment au participat primarul din Onești, Nicolae Gnatiuc, alături de câțiva consilieri locali, primarul municipiului Constanța, președintele Consiliului Județean Constanța și un reprezentant al Ministerului Finanțărilor Europene.

În luna ianuarie, RAJA a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene contractul de finanțare privind Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în Municipiul Onești”, în valoare totală de 275,6 de milioane de lei, din care contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene este de 185,5 de milioane de lei, contribuția asigurată de beneficiar este în valoare de 16,6 milioane de lei,  de la bugetul național (13%) și de la bugetul local (2%).

Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești, a declarat că una din cele mai mari probleme a orașului era lipsei apei potabile, iar din iunie 2017, Oneștiul are apă potabilă non-stop. ”Municipiul a semnat, inițial, cu societatea RAJA Constanța, un contract de circa 58 de milioane de euro, finanțat prin fonduri europene, pentru preluarea serviciilor de alimentare cu apă și pentru servicii de canalizare. În patru ani au atrase fonduri europene nerambursabile de circa 87 de milioane de euro în Onești, din care 58 de milioane vor fi aduși de RAJA, din această toamnă. Acum avem și contractul pentru lucrările de la stația de epurare de la Jevreni”, a declarat primarul municipiului Onești.

Stația de epurare nouă va fi construită tot în zona satului Jevreni (comuna Ștefan cel Mare), în vecinătatea societății Chimcomplex, pe malul Trotușului. Proiectul prevede reabilitarea și modernizarea stației de epurare vechi(41.500 l.e.), 26,04 km extindere rețea de canalizare, 3,43 km reabilitare rețele canalizare, 11 stații noi de pompare a apei uzate și 6,6 km de conducte de refulare a apei uzate.

Stația va avea doar o treaptă mecanică, în care se vor găsi un deznisipator orizontal de tip canal din beton armat, canalul de măsura pe care este montat un debitmetru Parschall, separatorul de grăsimi construit din beton armat și un decantor primar vertical din beton armat. Nămolul din decantor este raclat și evacuat zilnic într-un batal cu suprafața de 12.000 mp.

Actuala stație de epurare a fost construită în perioada 1948-1953. A fost proiectată să trateze și să elimine apă menajeră uzată din locuințe și apă industrială uzată de pe Platforma Petrochimică Borzești. Stația veche dispunea de două trepte de epurare a apelor, una mecanică și una biologică. Pentru că este foarte veche, Oneștiul risca amenzi de la Uniunea Europeană, pe partea de mediu. Tocmai de aceea primarul a declarat că ”Oneștiul a prins ultimul tren.”

”Dacă municipiul Onești nu era declarat eligibil într-un asemenea proiect, ar fi plătit pentru neconformare la cerințele Uniunii Europene în domeniu și, zilnic, o amendă 2,2 și 130 de mii de euro, până la realizarea conformării, cam 47 de milioane de euro pe an. Operatorul regional RAJA a sprijinit aplicarea unui asemenea proiect la Onești. Iar noi furnizăm apă permanent în Onești din prima zi de preluare a acestui serviciu, de la 1 iunie 2017”, a declarat Nicolae Gnatiuc.

Prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat să asigure conformarea cu Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman până la data de 31 decembrie 2015, respectiv cu Directiva 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate până la 31 decembrie, termene ce includ perioada de tranziție. În caz contrar, Comisia Europeană poate aplica penalități. Pentru sprijinirea României, Uniunea Europeană a alocat fonduri, iar Compania RAJA a accesat aceste fonduri pentru realizarea proiectelor privind alimentarea cu apă potabilă, canalizare și epurarea apelor uzate urbane.

În cadrul noii stații de epurare de la Onești, Jevreni, vor mai fi realizate conducta de descărcare și canalul de evacuare a efluentului în râul Trotuș. Tot pe partea de infrastructură, stația va avea refăcute toate drumurile, aleile, platformele, împrejmuirile și porțile, și va fi prevăzută cu sistem SCADA în vederea operării automatizate.

Vezi și
Comunicate RAJA Onesti

Avarie C.R.A.B. pe conducta de aducțiune!

UPDARTE Avarie C.R.A.B. pe conducta de aducțiune! In urma unei avarii pe conducta de alimentare cu…
Vezi mai mult
Comunicate RAJA Onesti

LIPSA APA IN CARTIRUL SAT CATOLIC

Pentru remedierea unei avarii aparute astazi pe strada Cuciur, RAJA SA a fost nevoita sa scada…
Vezi mai mult
Comunicate RAJA Onesti

COMUNICAT - Reluarea furnizarii apei potabile in regim continuu

In urma remedierii de catre echipele CRAB a avariei  pe conducta de aductiune apartinand S.C. CRAB…
Vezi mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *