Poetul, profesorul, animatorul cultural, preşedinte fondator al Societăţii Culturale «G. Călinescu», oneşteanul CONSTANTIN TH. CIOBANU a împlinit astăzi 85 de ani,
S-a născut la 19 februarie 1939, la Tisa, comuna Sănduleni, judeţul Bacău. A fost licenţiat în Litere al Universităţii „Alex.I.Cuza” din Iaşi, profesor de literatură la Colegiile „Grigore Moisil” şi „Dimitrie Cantemir” din Oneşti, preşedinte al Comitetului Municipal de Cultură şi Artă, preşedinte fondator al Societăţii Culturale „G.Călinescu” şi al Fundaţiei Naţionale „G Călinescu”. A iniţiat şi conduce Colocviile anuale Zilele Culturii Călinesciene. Redactor şef al revistei Jurnalul Literar şi director al Editurii Aristarc.
A debutat cu versuri în 1956 şi a semnat poeme, articole, cronici literare şi muzicale, eseuri în Iaşul literar, Ateneu, Steaua, Cronica, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri literare, România literară, Argeş, Tribuna, Manuscriptum, Viaţa Românească, Revue Roumaine, Rădăcini (Canada). A îngrijit ediţiile: George Enescu – biografie documentară de Romeo Drăghici; Muzeul de istorie Bacău; Istoria literaturii române de la origini până în prezent de G.Călinescu; Umbre şi lumini (Amintirile unei prinţese moldave) de Maria Cantacuzino-Enescu.
„Unul dintre cei mai neobosiţi animatori culturali din câţi au existat la noi, excelent cunoscător al ţinutului oneştean, C.Th.Ciobanu este, iată, nu în ultimul rând, un poet remarcabil, sensibil şi cultivat.“
(Mircea Cărtărescu)
„𝐎𝐩𝐭𝐳𝐞𝐜𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐢𝐧𝐜𝐢 𝐜𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐥 …
Tînărul profesor de limba și literatura română Constantin Ciobanu fusese repartizat la singurul liceu din oraș: Școala Medie nr. 1. Ar fi putut să urce, încet și sigur, treptele ierarhiei școlare, ar fi putut să devină un activist util partidului unic, ar fi putut ajunge un mare mic activist al catedrei – ca atîtea alte zeci de mii…
Numai că tînărul profesor descinsese în Onești însoțit de un crez, deloc la modă în acele vremuri: literatura putea și trebuia să ajungă și în mintea și sufletul muncitorilor, dar nu așa cum dorea partidul, nu prin cultivarea valorilor realismului socialist; profesorul format la Universitatea din Iași poposea pe malul Trotușului însoțit și de un imens regret, de o absență pe care era decis s-o transforme în spirit tutelar: G. Călinescu, marele profesor pe care nu-l cunoscuse personal dar care îi străjuise formarea intelectuală, era menit să-i devină călăuză estetică.
Dispariția Divinului Critic în 1965 a însemnat pentru tînărul profesor un doliu personal… O pierdere a Părintelui spiritual…
În 1969, neobositul C. Th Ciobanu (acesta avea să devină numele de condei al poetului) lansează 𝒁𝒊𝒍𝒆𝒍𝒆 𝑪𝒖𝒍𝒕𝒖𝒓𝒊𝒊 𝑪𝒂̆𝒍𝒊𝒏𝒆𝒔𝒄𝒊𝒆𝒏𝒆, eveniment cultural de anvergură națională și, în timp, chiar internațională: scriitori, critici și istorici literari, artiști plastici, muzicieni se reunesc la Onești, an de an, pe parcursul a 51 de ediții. Fără întrerupere, pînă în 2019 inclusiv! Ceea ce nici ostilitatea partidului unic nu avea să reușească, a izbutit pandemia…
Tînărul profesor temerar și-a continuat cariera la proaspăt înființata Școală Medie nr. 2, redenumită Liceul Teoretic nr. 2, apoi Liceul Energetic, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”… Sute de elevi au început să înțeleagă și să iubească literatura sub auspiciile mentorului care își consolida, an de an, renumele de om de cultură, leader spiritual, formator de gusturi, ghid discret prin hățișul artei Cuvîntului.
Astăzi, tînărul C. Th. Ciobanu împlinește 85 de ani… În pofida inerenților bemoli adăugați de Timp la cheia majoră a portativului, domnia sa rămîne ceea ce ne-a obișnuit să fie: o prezență discretă și eficientă, un creator fecund, un model.
Dragă domnule profesor, vă urez și îmi doresc ca Atotputernicul să vă îngăduie ani mulți și faști 𝑨𝒊𝒄𝒊, în astă lume la a cărei frumusețe contribuiți cu generozitate!”, a transmis profesorul 𝐺𝑎𝑏𝑟𝑖𝑒𝑙 𝐹𝑜𝑟𝑛𝑖𝑐𝑎-𝐿𝑖𝑣𝑎𝑑𝑎 pe contul Fundaţiei Naţionale „George Călinescu” Oneşti.
Sursă informaţii biografice: USR Bacau