Obiective turistice

Statiunea Targu-Ocna

Biserica Sf Nicolae - sec XVIII

Monumentul Magura Ocnei

Monumentul Magura Ocnei

Monumentul Magura Ocnei

A fost ridicat în memoria a celor peste 14000 de ostaşi români căzuţi în Primul Război Mondial (1916-1918) pe frontul de la Oituz-Coşna-Cireşoaia. Este unic în ţară, atât prin amplasament (520 m altitudine) şi pe partea nord-estică a Muntelui Măgura, cât şi din punct de vedere architectural. Construirea Monumentului va începe în anul 1925, sub domnia regelui Ferdinand şi a reginei Maria, şi se va termina în anul 1928, sub domnia regelui Mihai şi a Înaltei regenţe domneşti.
Lucrările pentru ridicarea acestui impunător edificiu au fost făcute de către soldaţii veterani, ramaşi în viaţă după aprigele lupte de la Oituz-Coşna-Cireşoaia. Fondurile necesare pentru această construcţie au fost adunate prin subscripţie publică de către Mihai Teodoru, iniţiatorul acestui proiect, sprijinit de arhitectul Constantin Ciogolea, fiu al oraşului stabilit la Bucureşti. Monumentul Eroilor cuprinde un parter şi două etaje, legate printr-o scară interioară circulară, are o înălţime de 22 m şi este în întregime ridicat din piatră cioplită şi formă de obuz.
Până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, era păzit zi şi noapte de ostaşii din garnizoana oraşului. După război, Monumentul a fost lăsat în paragină, dar între anii 1972-1974, el va fi renovat şi deschis ca muzeu.
La parter există o placă comemorativă depusă pe mormântul eroului necunoscut, descoperit în tranşeele încă vizibile de la Coşna, cu un text emoţionant: Ostaşi ce aţi căzut pentru ţară, Viteji ai credinţei, soldaţi, Oriunde în morminte voi staţi, Vă fie ţărâna uşoară!
(Eroilor căzuţi în războiul 1916-1919).
Deasupra mormântului eroului necunoscut străjuiesc 2 drapele de luptă, a Regimentului 15 infanterie şi a Regimentului 4 Artilerie, două din regimentele care au dus greul războiului de pe frontul de la Oituz. Situaţia cea mai dificilă însa, a început în 8 august 1917, atunci când a existat pericolul ruperii liniei frontului pe direcţia Coşna-Cireşoaia.
Unităţile germane şi austro – ungare se apropiau din ce în ce mai mult de oraşul Tg. Ocna. Pericolul cuceririi Văii Trotuşului de către inamic, va determina Marele Cartier General să trimită urgent în această zonă trupe de rezervă. Astfel că, în 11 august 1917 trebuia să ajungă la Tg. Ocna Divizia 1 cavalerie de la Mărăşeşti şi un Batalion de Vânători de Munte de la Tg. Neamţ. Spre seara zilei de 11 august, după ce vor străbate o distanţă de 145 km pe jos şi cu echipament de război, Batalionul Cireşoaia, va ajunge în apropiere de Tg. Ocna, într-un sat, Brăteşti.
După câteva ore de odihnă, un grup de soldaţi din batalionul maiorului Virgil Bădulesu, conduşi de către Elisei Ursac, vor ajunge în Bogata. De aici, pe cărări ocolitoare şi ferite de privirea inamicului, vor ajune în spalele liniilor germane aflate pe vârful Cireşoaia. Luat prin surprindere, inamicul se va retrage în dezordine, lăsând în urma sa numeroşi prizonieri şi armament.
Luptele vor continua şi în zilele următoare atât pentu frontul de la Cireşoaia, cât şi pentru cel de la Coşna. Luptând cu eroism, soldaţii Regimentului de Cavalerie şi cel al Regimentului 2 de Grăniceri vor reuşi să recucerească vârful Coşna în 13 august 1917. Tot acum va cădea eroic Lt. Col. Gheorghe Demetriad, conducătorul escadronului său de Roşiori din Regimentu 9, iar Col. Marcel Olteanu, comandantul Brigăzii 3 de Roşiori va continua asaltul pentru cucerirea cotei 789.
Tot în această zi (13 august 1917)de grea încercare, va cădea eroic şi caporalul grenadier, Constantin Muşat din Regimentul 2 de Grăniceri. Luptând pe valea Prahovei în 1916, va fi rănit grav de două ori. A doua oară, îşi va piede mâna stăngă. După şapte luni de spitalizare, aflând că urma să fie reformat, va fugi din spital, pentru a se alătura camarazilor săi. Jertfa sa a rămas ca o pildă mişcătoare de înţelegere şi datorie faţă de ţară dincolo de originile fixate şi de legile firii şi de ale oamenilor.
În amintirea sa va fi ridicată o cruce monument, iniţial pe locul unde a căzut, dar în 1977 a fost adusă lângă Monumentul Eroilor, pe munele Măgura, iar pe locul său, a fost ridicat un alt monument cu sprijinul locuitorulor din zonă.

Manastirea Magura

Manastirea Magura

Manastirea Magura

Manastirea Magura Ocnei, cu obste monahala de maici, se afla in orasul Tg.Ocna, judetul Bacau.Biserica manastiriii poarta hramul Inaltarea Domnului, sarbatorita in fiecare an la 40 de zile dupa Invierea Domnului.Schitul a avut in lunga sa existenta trei biserici construite succesiv. Manastirea de maici din Magura Ocnei a fost construita intre 1750-1757. Autoritatile comuniste au demolat biserica in anul 1964 si au amenajat aici un complex turistic. Ulterior, dupa caderea regimului comunist, manastirea a fost reinfiintata iar biserica actuala a fost construita in perioada 1990-1993.
Biserica manastirii este o constructie masiva din caramida si piatra , placata cu piatra in exterior , in forma de cruce. Altarul spatios este luminat de o fereastra cu vitralii la est.Catapeteasma este din lemn de stejar frumos sculptat.Pictura bisericii este executata in tehnica fresca , iar icoanele in ulei.Fatadele exterioare au in partea superioara, sub cornise, de jur imprejur, ocnite pictate.

Manastirea Raducanu - Buna Vestire

Manastirea Raducanu – Buna Vestire

Manastirea Raducanu – Buna Vestire, numita ulterior si „Biserica Buna Vestire” sau „Raducanu”, a fost construita de marele logofat Ion Buhus si un targovet bogat, Paval, la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea, in orasul Targu Ocna.
Biserica Raducanu este un monument reprezentativ pentru barocul tarziu moldovenesc.
Din cele doua clopote ale bisericii, cel mare, turnat in Sfantul Munte Athos, cu o inscriptie in limba greaca – din 10 noiembrie 1810 – este expus in fata bisericii
In exterior, langa peretele sud-estic al bisericii, se gaseste mormantul marelui om politic si scriitor, Costache Negri – 1812-1876.
Biserica Raducanu este singura biserica din Romania cu text francez in pisanie.
Biserica a trecut si printr-o perioada mai dificila aceasta fiind devastata de catre atacurile turcilor in 1821, insa a fost repictata si refacuta in 1830 odata cu catapeteasma. Sunt pastrate parti din vechea incinta a bisericii, un zid de 5.20 metri prevazut cu porti de stejar, cateva constructii anexe si un turn cu gang boltit.

Biserica Sf.Nicolae

Biserica Sf Nicolae - sec XVIII

Biserica Sf Nicolae – sec XVIII

Biserica Sfantul Nicolae , situate in apropierea centrului orasului a fost ridicata intre anii 1758 si 1772 de catre preotul Harapu si hatmanul Vasile Ruset ( unul dintre ctitorii bisericilor “Sfanta Treime din Doljesti-Neamt si “Sfantul Spiridon” din Iasi , boier cu dragoste de tara si cu mare credinta , urmas al domnitorului Antonie Ruset si stramos al doamnei Elena Cuza).
In curtea bisericii se afla Cimitirul cu Tunuri, unde sunt ingropati 69 de eroi morti in Primul Razboi Mondial in luptele de la Ciresoaia si Cosna, un monument dedicat eroilor si 2 tunuri din timpul razboiului.

Biserica de lemn Sf. Gheorghe

Biserica de lemn Sf. Gheorghe 1752

Biserica de lemn Sf. Gheorghe 1752

A fost construită, după pomelnicul ctitorilor în 1752 de către monahul Ghenadie, ieromonahul Ioil şi alţi slujitori ai bisericii, cele mai multe surse indicând însă anul 1761, ca an al ridicării edificiului. Inscripţia pusă în pridvorul bisericii, cu ocazia reparării acesteia din anul 1924, menţionează şi alte intervenţii asupra monumentului. Iniţial, biserica a avut formă dreptunghiulară, abia în 1895 zidindu-se cele două abside laterale din cărămidă, în anul 1924 realizându-se un pridvor închis, deasupra căruia s-a înălţat clopotniţa.

Biserica de lemn Cuvioasa Parashiva "Domneasca" - sec XVI - refacuta 1725

Biserica de lemn Cuvioasa Parashiva „Domneasca” – sec XVI – refacuta 1725

Biserica de lemn Cuvioasa Parascheva din Targu Ocna este cea mai veche biserica de lemn si a fost numita ulterior Biserica Domneasca.
Biserica a fost construita din barne, pe malul drept al Valcicai, pentru savgai. Traditia spune ca biserica a fost refacuta pe locul alteia mai vechi care a ars.
Biserica este pardosita cu dale de piatra iar peretii captusiti cu scandura cu nervuri care se grupeaza in cheia de bolta dubla. Remarcabil este iconostasul alcatuit din icoane de o mare frumusete, fiind renovate in anii 1789, 1800, 1810 si 1830.
In prezent, biserica este folosita drept capela mortuara, fiind pozitionata in mijlocul cimitirului parohiei, unde se odihnesc o serie de personalitati de vaza de altadata.
Biserica de lemn Cuvioasa Parascheva din Targu Ocna este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Biserica “Adormirea Maicii Domnului “ 1662

Biserica “Adormirea Maicii Domnului “ 1662

Biserica “Adormirea Maicii Domnului “, fosta Manastire “Precista” a fost construita de marele vistier Gheorghe Ursache , pe la 1662, si a fost inchinata Manastirii Ivir de la Muntele Athos in 1683. A fost inzestrata cu peste 74 de mosii in 9 tinuturi ale Moldovei, cu mori, case si pravalii de catre unii domni si mari boieri. Veniturile Manastirii “Precista” sunt consemnate in unele statistici din sec.al XIX-lea.
Manastirea a trecut prin momente dificile datorita razboaielor si jafurilor facute de trupe invadatoare:tatari, poloni, austrieci, turci.
Pana la secularizare, manastirea a fost condusa de 16 egumeni greci.
Costache Negruzzi , cu prilejul unei vizite la Tg. Ocna in 1850, face o interesanta descriere a turnului “Precistei”: “Turnul e o zidire curioasa. El este patrat, de o circonferinta de 12 stanjeni si de o inaltime de 5-6 . Se cunoaste ca a fost zidit cu mult inainte de monastire si ca menirea lui n-a fost de a servi de clopotnita. Gios are o incapere mare , care a fost, cum se vade , magazie sau inchisoare. Dinspre nord te sui pe o scarita la o inaltime de 15 palme si intre intr-o salita ingusta , unde cel dintai lucru ce ti se infatiseaza este spanzuratoarea!…..In dreapta acestui coridor este o usuta pe care te cobori …..intr-o inchisoare subpamanteana, fara lumina , fara aer si de o adancime grozava…..”

Vezi și
Obiective turistice

Paște traditional în Maramureș

Dacă nu aveți încă planuri pentru vacanța de Paște din acest an, Drive Tour vă invită în…
Vezi mai mult
Obiective turisticeSTIRI SI NOUTATI

Vom avea un oraș „verde-albastru”. Patrimoniul Bacăului, salvat de Uniunea Europeană

Salvarea unor situri arheologice, a bisericilor și monumentelor istorice, amenajarea unor muzee și…
Vezi mai mult
Obiective turistice

Conacul Ghika - Dofteana

Construit la sfarsitul secolului al XIX-lea ca si castel de vanatoare, a traversat vremuri grele in…
Vezi mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *