Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, a decretat că unitatea medicală pe care o conduce este „șpagă free”. Dr. Roșu a explicat pentru Libertatea că e un titlu „onorific”, dar care subliniază o realitate importantă din România anului 2024: pacienții trebuie să vină la spital știind că vor fi tratați la fel și dacă nu fac plăți informale sau dacă nu aduc atenții. „Trebuie să vină cu încredere la noi, e un lucru pe care trebuie să îl recâștigăm”, a spus managerul.
Dr. Florin Roșu a explicat, pentru Libertatea, că a mers de mai multe ori în ultimele săptămâni în saloanele unde au fost internați pacienți cu diferite patologii infecto-contagioase pentru a discuta cu aceștia și a-i întreba două chestiuni: dacă au oferit vreo atenție cadrelor medicale și dacă s-au simțit în vreun fel obligați să o facă. Medicul, de specialitate ATI și boli infecțioase, a spus că oamenii s-au declarat în principal mulțumiți și nu i-au spus că ar fi oferit vreo atenție, dar e conștient și de faptul că există o „presiune a generațiilor trecute” pentru astfel de obiceiuri.
Acesta a explicat că, din punctul său de vedere, personalul TESA din spitale și din instituțiile publice, în general, este foarte prost plătit, având un volum de muncă foarte mare raportat la veniturile încasate. După ce a făcut anunțul privind faptul că spitalul devine „șpagă free”, acesta spune că nu a avut nicio „încruntare” din partea colegilor de la Spitalul de Boli Infecțioase sau din alte spitale din Iași. Dar managerul a explicat și că subiectul este de regulă unul tabu în rândul cadrelor medicale. Și nu este o chestiune doar de principiu: pacienții care trăiesc cu impresia că trebuie să dea bani pentru a fi tratați adesea nu vin la spital decât când starea lor e fie mai avansată decât ar trebuie, fie de-a dreptul gravă.