O echipă de cercetători a descoperit în satul Gherdana, din județul Bacău, mai multe fragmente de ceramică din eneolitic și perioada bronzului, dar și două movile antropice. Una dintre movile a fost distrusă, atât de săteni, care au folosit lutul pentru a-și face case, cât și de autoritățile locale, pentru a construi drumul principal din sat, notează ziaruldebacau.ro
Pe pagina de Facebook a Asociației Culturale ”Vasile Pârvan” este relatată povestea descoperirlor arheologice.
”Până la venirea echipei Asociației Culturale ”Vasile Pârvan”, localitatea nu a fost cercetată din punct de vedere arheologic. Echipa a cercetat localitatea sumar (secțiunea de SE). Cu toate acestea, au fost localizate mai multe fragmente de ceramică din 𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒂𝒅𝒂 𝒆𝒏𝒆𝒐𝒍𝒊𝒕𝒊𝒄𝒂̆ (Cucuteni A), dar și din 𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒂𝒅𝒂 𝒃𝒓𝒐𝒏𝒛𝒖𝒍𝒖𝒊 (Monteoru IC2-IC3), fragmente întinse pe o suprafață considerabilă (aprox. 2 ha).
De asemenea, în punctul ”𝑳𝒂 𝑴𝒐𝒗𝒊𝒍𝒆” (dealul Ruje, 180 m), au fost descoperite 𝒅𝒐𝒖𝒂̆ 𝒎𝒐𝒗𝒊𝒍𝒆 𝒂𝒏𝒕𝒓𝒐𝒑𝒊𝒄𝒆. O movilă este în prezent deterioarată în proporție de 90%, această deteriorare a început prin anii `80, când autoritățile locale au excavat monumentul în vederea amenajării drumului principal din sat. Pe lângă autoritățile locale, au intervenit și localnicii care au folosit pământul (lutul/loess-ul) pentru construirea locuințelor,” este prezentat pe pagina asociației
Din păcate movilele și mai multe fragmente arheologice au fost distruse sau aruncate. Reprezentanții asociației au anunțat Direcția Județeană pentru Cultură Bacău.
”În urma discuțiilor cu diferiți localnici, s-a evidențiat faptul că în movila nr. 1 (deteriorată) s-au descoperit de-a lungul timpului mai multe fragmente arheologice, toate distruse sau aruncate. Pe baza fragmentelor de ceramică prezente, cele două movile datează din perioada eneolitică. În prezent, în secțiunea transversală a movilei, mai pot fi observate rarisime fragmente ale unor 𝐭𝐮𝐦𝐮𝐥𝐢 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐢𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞.
Ținând cont de aceste date, a fost anunțată Direcția Județeană pentru Cultură Bacău, conform OG 43/2000. S-a recomandat Primăriei Tătărăști să asigure zona. Din păcate, până la data publicării acestui articol, autoritățile locale nu au fost interesate de recomandări, permițând în continuare ca localnicii să excaveze movila.
În prezent, echipa Asociației, împreună cu reprezentanții DJC Bacău, pregătesc documentația în vederea întroducerii acestui sit arheologic în Repertoriul Arheologic Național (RAN).
Movila deterioarată va trebui refăcută.
𝐀𝐓𝐄𝐍𝐓̦𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑𝐄 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐋𝐎𝐂𝐀𝐋𝐍𝐈𝐂𝐈: 𝐄𝐗𝐂𝐀𝐕𝐀𝐑𝐄𝐀 𝐌𝐎𝐕𝐈𝐋𝐄𝐈 𝐈̂𝐍 𝐕𝐄𝐃𝐄𝐑𝐄𝐀 𝐅𝐎𝐋𝐎𝐒𝐈𝐑𝐈𝐈 𝐋𝐔𝐓𝐔𝐋𝐔𝐈/𝐋𝐎𝐄𝐒𝐒-𝐔𝐋𝐔𝐈 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐋𝐎𝐂𝐔𝐈𝐍𝐓̦𝐄, 𝐃𝐔𝐂𝐄 𝐋𝐀 𝐃𝐄𝐓𝐄𝐑𝐈𝐎𝐑𝐀𝐑𝐄𝐀 𝐒𝐈𝐓𝐔𝐋𝐔𝐈 𝐀𝐑𝐇𝐄𝐎𝐋𝐎𝐆𝐈𝐂 𝐒̦𝐈 𝐑𝐄𝐏𝐑𝐄𝐙𝐈𝐍𝐓𝐀̆ 𝐎 𝐈𝐍𝐅𝐑𝐀𝐂𝐓̦𝐈𝐔𝐍𝐄 𝐂𝐄 𝐒𝐄 𝐏𝐄𝐃𝐄𝐏𝐒̦𝐄𝐒̦𝐓𝐄 𝐂𝐔 𝐀𝐌𝐄𝐍𝐃𝐀̆ 𝐂𝐔𝐏𝐑𝐈𝐍𝐒𝐀̆ 𝐈̂𝐍𝐓𝐑𝐄 𝟏𝟎.𝟎𝟎𝟎 𝐑𝐎𝐍 𝐒̦𝐈 𝟓𝟎.𝟎𝟎𝟎 𝐑𝐎𝐍 (𝐂𝐎𝐍𝐅𝐎𝐑𝐌 𝐎𝐆 𝟒𝟑/𝟐𝟎𝟎𝟎 (𝐫), 𝐀𝐑𝐓. 𝟐𝟖, 𝐀𝐋𝐈𝐍. 𝐀).”