Răzvan Constantin, un tânăr originar din Darmanesti, județul Bacău, și-a trăit momentul de cumpănă în mijlocul sălbăticiei Muntelui Nemira. Aflat împreună cu un grup de prieteni într-o excursie de drumeție, el a avut parte de o întâlnire cu un urs care i-a pus viața în pericol. Este o poveste de aventură cu un final norocos, dar și cu lecții importante de învățat, scrie Desteptarea.roDesteptarea.ro
Tânărul și-a împărtășit această experiență pe Facebook. “Vă scriu aceste rânduri răgușit deoarece astăzi am văzut ursul și nu doar atât…”, începe povestea sa.
Într-o zi liniștită de duminică, Răzvan și prietenii săi se aventurau pe trasee mai puțin umblate și nemarcate ale Munților Nemira. În timp ce se retrăgeau din partea principală a muntelui spre un drum forestier, au ajuns într-o zonă abruptă cu mulți arbori doborâți, loc preferat al animalelor sălbatice pentru a se adăposti. Fără să-și dea seama, au intrat în teritoriul unui urs.
Evenimentele s-au precipitat când primul din grup a dat peste Moș Martin, un urs care își făcea somnul de frumusețe la rădăcina unui arbore căzut. Trezindu-se speriat, ursul a reacționat instinctiv, încercând să atace. Colegul lui Răzvan a fost surprins de atac, dar datorită promptitudinii și vigilenței grupului, au reușit să-și salveze prietenul în pericol. “Am început să urlăm din toți plămânii și să ridicăm mâinile, iar cel atacat a continuat să lovească ursul cu piciorul peste cap, apoi a fugit în câteva secunde spre norocul nostru”, relatează Răzvan.
Întâlnirea cu ursul și momentul de cumpănă au oferit tânărului și prietenilor săi o lecție importantă. Au recunoscut că au greșit în anumite aspecte și că pot trage învățăminte din această experiență.
Una dintre principalele greșeli a fost subestimarea pericolului și lipsa pregătirii adecvate. Deși știau că se află într-o zonă frecventată de urși, nu au făcut suficientă gălăgie pentru a-i alunga. Lipsa de vigilență i-a pus în pericol și, în acest caz, chiar și echipamentul de autoapărare a fost inutil, fiind depozitat la rucsac.
Totodată, tânărul recomandă mai multă prudență în aventurile în natură și respectarea habitatului sălbatic. “Să aveți la voi un fluier, petarde, spray de urs”, îndeamnă el, subliniind importanța pregătirii adecvate înainte de plecarea în drumeții.