Vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani

Semnarea Memorandumului de intelegere privind colaborarea si schimbul de informatii in domeniul inspectiei muncii intre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale din Romania si Ministerul Muncii si Politicilor Sociale din Republica Italiana, la Palatul Victoria, miercuri, 4 mai 2022. Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Muncii, Marius Budai, a precizat luni cateva dintre principiile agreate cu Comisia Europeana pentru reformarea pensiilor: eliminarea „anumitor” pensii speciale, pensiile militare fiind și ele supuse reformei, creșterea treptată a vârstei de pensionare pentru toți românii la 65 de ani, iar pensiile vor fi calculate raportat la toată perioada de muncă, nu doar la ultimii ani de activitate, când salariile sunt mai mari, astfel că nicio pensie nu va depăși salariul din perioada de activitate:

„Creşterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii, şi vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta 65 de ani, aşa cum este prevăzută gradual şi în legea din sistemul public de pensii”, a declarat ministrul Muncii.

In prezent, barbatii se pensioneaza la 65 de ani iar femeile la 63. Exista categorii de persoane, care muncesc la stat si se pot pensiona mult mai devreme.

Sursa: Bacau.net

Distribuie articol
comentezi?!