Veste bună pentru pensionari. Punctul de pensie va fi de peste 2000 de lei de la 1 ianuarie 2024. Noul proiect pentru Legea Pensiilor ar urma să fie aprobat de Guvern joi

Proiectul pentru noua Lege a Pensiilor a fost prezentat în dezbatere publică. Acesta ar urma să fie probat de Guvern joi – 9 noiembrie 2023 – și să fie aprobat până pe 20 noiembrie de Parlament. Punctul de pensie va fi de 2.032 lei de la 1 ianuarie 2024. Toate pensiile românilor se vor recalcula de la 1 septembrie 2024, a anunțat ministrul Simona Bucura-Oprescu în Comisia pentru Muncă de la Camera Deputaților.

„Legea va fi aplicată începând cu 1 ianuarie. Pentru acordarea majorării de 13,8% care respectă și actualele condiții ale legii pe formula elvețiană cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut – pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămâne cu 13,8% din punctul de pensie. Asta înseamnă că dacă acum avem un punct de pensie de 1985, vom avea un punct de pensie de 2032 de la 1 ianuarie”, a spus ministrul Simona Bucura-Oprescu în Comisia pentru Muncă de la Camera Deputaților.

Se acordă și un bonus pentru mame, reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil născut.

„Până în 2030 trebuie să ajungem la 63 de ani. Egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați va fi făcută eșalonat până în 2035 – se va ajunge la vârsta de 65 de ani. Pentru asta, la rândul nostru, am venit cu măsuri compensatorii: concediul de creștere copil este perioadă contributivă și va fi luată în calcul pentru stagiul contributiv. Pe lângă aceasta venim și cu bonus pentru mame, pentru fiecare copil mamele vor primi reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Demnitarul a explicat că a fost pregătită și procedura care va fi parcursă pentru majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2024, cu noile taloane de pensii, în care vor fi trecuți anii de contribuție și punctajul-bonus.

Sursa: Europa Fm

Distribuie articol
comentezi?!