Identificat și reținut de polițiștii de investigații criminale
Polițiștii de investigații criminale din Onești au identificat și reținut un bărbat de 51 de ani, din comuna Berești-Tazlău, bănuit de comiterea infracțiunilor de racolarea minorilor în scopuri sexuale și agresiune sexuală. Ulterior, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
La data de 03 aprilie a.c., Poliţia municipiului Oneşti a fost sesizată de către un localnic, de 36 de ani, cu privire la faptul că, în seara aceleiaşi zile l-ar fi surprins pe fiul său, de 14 ani, discutând pe o reţea de socializare cu o persoană necunoscută care i-ar fi expediat mai multe mesaje cu caracter obscen.
Polițiștii au început imediat cercetările în acest caz, în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere sexuală a minorilor.
În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale, a fost identificat un bărbat de 51 de ani, din comuna Bereşti- Tazlău, bănuit de comiterea infracţiunilor de racolarea minorilor în scopuri sexuale și agresiune sexuală.
În fapt, bănuitul i-ar fi propus tânărului de 14 ani, prin intermediul unui schimb de mesaje efectuat pe o reţea de socializare, să se întâlnească în autoturismul său, pentru a realiza acte obscene.
Din anchetă s-a mai stabilit că, în vara anului 2022, în timp ce bănuitul s-ar fi aflat în liftul unui imobil din Oneşti, profitând de imposibilitatea unui minor de 11 ani, de a-şi exprima voinţa, l-ar fi pipăit.
Polițiștii au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară la locuinţele utilizate de bănuit, una pe raza municipiului Oneşti şi una pe raza comunei Bereşti-Tazlău, fiind ridicate mai multe mijloace materiale de probă.
Bănuitul a fost reţinut pentru 24 ore și ulterior, prezentat instanței care a dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.
Pentru prevenirea victimizării în mediul online, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău recomandă copiilor:
- Setarea unor parole cât mai complexe, care să fie schimbate periodic;
- Parolele să nu fie divulgate altor persoane;
- Acceptarea cererilor de prietenie doar de la persoanele cunoscute;
- Prudență în a oferi sau posta pe internet informații personale, fotografii sau locațiile frecventate;
- Activarea setărilor de confidențialitate;
- Accesarea unor site-uri sigure și filtrarea informațiilor oferite; etc.
Pentru a preîntâmpina implicarea copiilor/tinerilor în situații potențial infracționale, părinții trebuie să țină cont de următoarele recomandări:
- Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze!;
- Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care aceștia le întreţin! Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a Internetului!;
- Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere!;
- Arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă!;
- Învaţaţi copiii să nu ofere niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet!;
- Explicaţi-le copiilor că nu este bine să stabilească, fără acceptul dvs., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet!;
- Încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă!;
- Încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii!;
- Comunicat POLITIA ROMANA